FBI va ancheta moartea unui bărbat afro-american din statul american Minnesota, după ce a fost făcut public un videoclip în care se vede cum un polițist a îngenunchiat pe gâtul lui, INFORMEAZA BBC

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe George Floyd timp de mai multe minute.

În înregistrare, Floyd este auzit cum geme și spune de mai multe ori: „nu pot să respir”.

Agentul îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte.

Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma arestării brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut miercuri ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.

Cei patru agenți de poliție au fost concediaţi, dar sunt anchetaţi în libertate.

Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Donald Trump, care a asigurat pe Twitter că a cerut poliţiei federale FBI şi Departamentului Justiţiei să facă lumină în privinţa acestei morţi „triste şi tragice”. Președintele SUA a promis familiei şi prietenilor bărbatului că „se va face dreptate”.

Noi înregistrări video arată că George Floyd nu a opus rezistență la arestare, așa cum afirmaseră, ințial, polițiștii.

Martorii i-au cerut ofițerului să-și ia genunchiul de pe gâtul bărbatului, observând că acesta nu se mișcă. „Îi curge sânge din nas” și „Ridică-te de pe gâtul lui”, se aude în înregistrare.

George Floyd apare apoi nemișcat în timp ce este pus pe o targă și urcat într-o ambulanță.

Alte înregistrări nou apărute par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării.

Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia Floyd a fost arestat îl arată pe acesta cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă, potrivit DIGI 24

Departamentul de Poliție Minneapolis a declarat că polițistul răspundea la un apel privind o infracțiune. Poliția din Minnesota a recunoscut că bărbatul din filmarea făcută luni a murit în urma unui „incident medical” într-o „interacțiune a poliției”.

Bărbatul era acuzat de falsificare.

„Cred în ceea ce am văzut, iar ceea ce am văzut e greșit pe toate planurile. Să fii negru în America nu ar trebui să fie o pedeapsă cu moartea”, a spus primarul din Minneapolis, Jacob Frey.

Incidentul din Minneapolis, petrecut luni seară, a început după ce ofițerii l-au localizat pe bărbat în mașina sa, a declarat poliția într-un comunicat. După ce i s-a cerut să se îndepărteze de vehicul, bărbatul a opus rezistență fizică, potrivit poliției.

„Ofițerii au reușit să-l încăușeze pe suspect și au remarcat că pare să aibă o problemă medicală”, a mai spus poliția.

În înregistrarea de 10 minute filmată de un martor, bărbatul este ținut pe pământ de către un polițist și, la un moment dat, spune: „Nu mă omori”.

Martorii i-au cerut ofițerului să-și ia genunchiul de pe gâtul bărbatului, observând că acesta nu se mișcă. „Îi curge sânge din nas” și „Ridică-te de pe gâtul lui”, se aude în înregistrare.

Bărbatul apare apoi nemișcat în timp ce este pus pe o targă și urcat într-o ambulanță.

După ce clipul a fost făcut public, poliția a anunțat că doi ofițeri au fost suspendați temporar, iar FBI se va implica în anchetă. coral