Trei persoane au fost puse sub acuzare pentru ca ar fi aprins focul in weekend in statul australian New South Wales, cel mai afectat de incendiile de vegetatie din Australia.

Statele din sudul si estul Australiei se confrunta de cateva luni cu incendii de vegetatie care au produs pagube grave. Autoritatile au declarat ca o serie de incendii au fost pornite de piromani, unii dintre ei avand doar 16 ani, transmite DPA.

In doua incidente inregistrate sambata si duminica in localitatile Cooma si Tarro a fost vorba despre incercari de a aprinde focul in loc deschis pentru a gati.

Focul a fost stins de membri ai Serviciului rural de pompieri. Cei trei acuzati vor comparea in fata instantei in termen de 90 de zile.

Cel putin 60 de case au fost distruse de flacari sambata in statul New South Wales.

Incepand din luna noiembrie, politia din acest stat australian a pus sub acuzare 183 de persoane pentru 205 de infractiuni legate de incendiile de vegetatie, printre care 24 de oameni acuzati de pornirea intentionata a unui incendiu de vegetatie.

O persoana care aprinde focul in timpul unei interdictii totale in spatii deschise in Australia poate primi o pedeapsa de pana la un an de inchisoare si/sau o amenda de 5.500 dolari australieni (3.800 dolari SUA).

Pe de alta parte, premierul australian, Scott Morrison, a anuntat ca guvernul de la Canberra va aloca suplimentar 2 miliarde de dolari australieni (1,39 miliarde dolari SUA) in urmatorii doi ani pentru a contribui la eforturile de reconstructie dupa incendiile devastatoare din ultimele luni.

Intr-o conferinta de presa, Morrison a spus ca executivul australian va plati "oricat costa" pentru reconstructia post-incendii.

Astfel, 500 de milioane de dolari australieni (347,5 de milioane de dolari SUA) vor fi alocati pentru anul fiscal care se incheie in iunie 2020, 1 miliard de dolari australieni (695 de milioane dolari SUA) pentru 2020/2021 si alte 500 de milioane de dolari australieni pentru 2021/2022. Daca vor fi necesare alte fonduri suplimentare, ele vor fi furnizate, a subliniat seful executivului australian.

Peste 7 milioane de hectare de vegetatie au ars in ultimele luni in Australia, statele cele mai afectate New South Wales, Victoria si Queensland. coral