Un caz ieşit din comun a avut loc duminica trecută, în localitatea Legii, comuna Geaca, judeţul Cluj! Un floreştean, venit în vizită la tatăl său, a participat la un chef organizat în Căminul cultural din sat. Dar, la plecare, fără niciun motiv, trei tineri l-au fugărit, prins şi apoi distrus în bătaie, rupându-i o coastă şi „închizându-i” un ochi.

Culmea, în loc să anunţe salvarea şi poliţia, o rudă a bătăuşilor a transportat victima în judeţul vecin, Mureş, de unde aceasta a ajuns la UPU Târgu Mureş. Acolo, nefirescul a continuat: medicul a declarat victima „intactă” şi nu şi-a pus semnătura pe foaia de externare, ştergând urmele şi încercând astfel să le facă un serviciu agresorilor!

La tata, invitat la un chef în Căminul cultural

În dimineaţa zilei de marţi 6 octombrie a.c., medicii de la I.M.L.Cluj au fost puşi într-o mare încurcătură, văzând un pacient distrus în bătaie şi sosit la ei, de la U.P.U. Târgu Mureş – cu hârtii de examinare nesemnate şi care nu menţionaz vreo agresiune, ca şi cum omul nici n-ar fi avut parte de aşa ceva! Doar că pacientul, Liviu Cionca – un tânăr de 34 de ani din comuna Floreşti, tată a doi copii – avea un ochi „închis” şi acuza dureri uriaşe în dreptul coastelor, fiind aproape în imposibilitate de a vorbi.

Avea şi o radiografie asupra lui, ţinută într-o pungă – însă doar decorativă, cu un braţ neafectat, pe care i-o dăduseră medicii, parcă în batjocură – iar hârtiile de ieşire de la U.P.U.Târgu Mureş nu menţionau nimic din ceea ce era vizibil cu ochiul liber, şi anume că omul era bătut rău! În prima fază, după examinare, legiştii clujeni i-au prescris – conform a leziunilor vizibile pe corpul său –  o primă tranşă de 9 zile de îngrijiri medicale, trimiţându-l, pentru cele interne, nevăzute, la un consult la Oftalmologie şi la Radiologie, urmând ca în funcţie de gravitatea acestora să-i suplimeteze zilele pe certificat…

Povesteşte Liviu Cionca, plin de obidă: „Eu locuiesc în comuna Floreşti, unde am familie şi copii, iar tatăl meu trăieşte în satul Legii, comuna Geaca. Fiind la el în weekend, am fost invitat de nişte săteni să particip la un chef, ce a avut loc în vechiul Cămin cultural din sat, iar eu m-am dus acolo cu mare bucurie. Dar, pe la două-trei dimineaţa, după ce majoritatea plecase, am hotărât să mă îndrept şi eu spre casa tatălui, care nu e departe de cămin, doar la vreo o sută cincizeci de metri. Dar, imediat după ce-am ieşit, am fost interceptat de trei băieţi din zonă, cu vârste cuprinse între 22 şi 25 de ani, care au sărit la mine. Aceiaşi inşi îl bătuseră cu câteva ore înainte şi pe un tânăr din Feldioara, aşa că am zis să nu-mi pun mintea cu ei şi să fug spre casă, încercând din răsputeri să nu mă prindă…”

Însă intenţia lui Cionca de a se salva a fost repede zădărnicită de cei trei: aceştia, rapizi, l-au placat, la doar cincizeci de metri de locuinţa tatălui floreşteanului, după care au început să-l ia la „bumbăcit”, nu înainte de a-l pune la pământ! Acolo, au jucat box şi fotbal cu trupul său, minute în şir, până ce a apărut vărul unuia dintre agresori, care a reuşit să-i determine să înceteze! „Tot acesta m-a urcat în maşina lui şi m-a dus la spitalul din localitatea învecinată Sărmaşu, din judeţul Mureş, unde – după ce a urmat – să-mi dau seama că serviciul pe care mi l-a făcut a fost de fapt un cadou otrăvit”, adaugă, cu tâlc, bărbatul…

Minciuna, în acte, a medicului de la U.P.U. Târgu Mureş

Ajuns la spitalul din Sărmaşu, Liviu Cionca insistă să vină la el un poliţist – ceea ce va face şi de pe ambulanţă, telefonic, în drumul său spre U.P.U.Târgu Mureş – ca să-i spună să fie luat în evidenţă pentru că a suferit o agresiune. „Culmea, acesta a apărut la Sărmaşu exact în clipa în care ambulanţa, chemată de personalul spitalului, a pornit spre U.P.U. Târgu Mureş! Aşa că n-am apucat să-l zăresc decât pentru o fracţiune, înainte de a se închide uşa salvării” – adaugă acesta.

Însă, ajuns la U.P.U. Târgu Mureş, medicul care l-a consultat i-a pus doar nişte picături în ochi şi i-a scris o reţetă compusă din… algocalmin, deşi avea dureri uriaşe în zona coastelor şi nu putea respira. Iar pe fişa sa de ieşire de la Urgenţă a menţionat că floreşteanul nu are absolut nimic, deşi acesta era efectiv distrus. „M-au scos apoi din spital, zicându-mi să-mi chem o cunoştinţă care să mă transporte acasă! Şi norocul meu a fost că mi-am găsit un bun prieten, disponibil, care, venind, a fost uluit şi el că mă aflu într-un spital din Târgu Mureş şi nu într-unul din Cluj-Napoca! Iar acesta m-a adus acasă, rapid.

În orice caz, vă spun cu mâna pe inimă: medicii, procedând astfel, parcă dinadins au încercat să-i acopere pe infratori: au ignorat ochiul meu închis, coastele – probabil – fracturate şi la final nici nu mi-au semnat hârtiile, ca să fiu purtat pe drumuri după ce ajung la I.M.L. Cluj!”

Adaugă apoi că evenimentul acesta l-a surprins pe picior greşit şi dintr-un alt punct de vedere: peste trei zile urma să se prezinte la noul său loc de muncă şi deja îşi încheiase socotelile cu cel vechi, astfel că la această oră nu poate beneficia nici măcar de un concediu medical! Apoi, luându-şi rămas bun, se grăbeşte să ia drumul clinicilor de Oftalmologie şi, apoi, Radiologie – ca să-şi facă explorările, al căror rezultat a fost ascuns de medicii mureşeni, deşi l-au ţinut ore în şir la computerul tomograf şi la alte aparate! Iar subsemnatul, prins cu alte probleme gazetăreşti, a mai zăbovit, pentru alte două ore, în zona spitalelor Clujului.

Ca să mă trezesc, exact în momentul când mă pregăteam să ies pe poarta Spitalului Judeţean, că mă întâlnesc din nou faţă-n faţă cu Liviu Cionca! Răsufla greu, dar părea luminat: reuşise să-şi refacă radiografiile şi, glorios, îmi arată hârtia care dovedea faptul că avea o coastă ruptă! Cât despre ochi – îmi spune – din fericire, acesta nu se afla într-o stare prea gravă, se va vindeca fără complicaţii peste câteva zile.

Adaugă apoi, grăbit la culme: „Fug acum, ca să-l prind pe doctorul de la I.M.L., fiindcă mai sunt doar câteva minute până la sfârşitul programului – ca să-mi adaug nişte zile pe certificat, pentru coasta ruptă! După care mă prezint, degrabă, la sediul poliţiei din Geaca – sau unde m-or trimite –  să fac plângere pe numele celor trei bătăuşi din Legii! La câte am suferit trebuie să ajung şi eu până la urmă să mi se facă dreptate!”

Sorin Grecu

  coral