Elevarea vehiculelor si menținerea lor în siguranță la o anumită înălțime pe parcursul reparațiilor, are loc frecvent în atelierele auto.

Pentru elevarea lor, se folosesc diferite elevatoare auto, alese în funcție de tipul de intervenție asupra vehiculului, a greutății și a dimensiunilor sale.

Iată câteva informații detaliate despre posibilitățile, limitările și utilizările diferitelor elevatoare auto existente pe piață.

 Tipuri de elevatoare auto

Gama variată de elevatoare de pe piață, permite specialiștilor din acest sector să realizeze diferite reparații auto în deplină siguranță.

Elevatoare auto cu 2 coloane

Cele două coloane robuste, împreună cu brațele sale mobile, care susțin vehiculul, fac posibilă ridicarea și susținerea autoturismelor, a vehiculelor off-road și chiar a vehiculelor utilitare ușoare, cu aproape nicio limitare în ceea ce privește greutatea, dimensiunile sau configurația, ceea ce explică utilizarea sa largă în ateliere.

Acest tip de elevator oferă acces ușor la roțile și partea inferioară a vehiculului. Dacă adăugăm acest lucru la fiabilitatea sa excelentă, chiar și atunci când este utilizat des pe tot parcursul zilei, este de înțeles de ce este atât de util în atelierele mecanice.

În prezent, pe piață există două tipuri de elevatoare cu 2 coloane:

·     Elevatoare simetrice și

·     Elevatoare asimetrice.

Diferența dintre ele constă în brațele lor de susținere. Cele asimetrice au două brațe lungi și două scurte. Acest lucru permite poziționarea vehiculului în așa fel încât atât coloanele, cât și brațele elevatorului să fie departe de ușile sale, permițând accesul în habitaclu cu mai mare ușurință și spațiu. Cu toate acestea, există zone cu acces limitat în părțile laterale ale vehiculului și în care nu se poate interveni în mod adecvat.

Elevatoare auto foarfecă

Elevatoare auto foarfecă nu limitează accesul, deoarece vehiculul se sprijină pe o pereche de platforme, ridicate prin intermediul unui mecanism de foarfecă (dublu sau simplu), care lasă acces liber la întregul perimetru și la o mare parte a părții inferioare a vehicului.

Accesul ușor la diferite zone ale vehicului le transformă în echipamente extrem de utile într-un atelier. Cu toate acestea, se recomandă folosirea lor atunci când se efectuează reparații la caroseria mașinii, deoarece se poate lucra în orice parte a vehicului.

Când sunt pliate, elevatoarele foarfecă  sunt nivelul solului sau pot fi chiar îngropate. Astfel, se eliberează spațiul de lucru, fiind posibilă îndeplinirea altor sarcini atunci când nu trebuie  utilizate. Această caracteristică oferă o mare versatilitate atelierelor care utilizează un astfel de elevator.

Sunt, de asemenea, potrivite pentru verificarea tehnică a vehiculului și dezvoltarea procesului de asistență pentru clienți.

Elevatoarele foarfecă pot fi clasificate în funcție de dimensiunea platformelor lor. Pe baza acestei caracteristici, există elevatoare cu platforme mici sau mari.

 În cazul elevatoarelor cu platforme mici, vehiculul este susținut cu ajutorul unui sistem de susținere care, pe lângă prevenirea deteriorării caroseriei, asigură siguranța. În acest fel, roțile și toate componentele direcției și suspensiei sunt libere și se poate lucra fără probleme la ele.

Pe de altă parte, în cazul elevatoarelor foarfecă cu platformă mare, vehiculele stau direct pe roți. Acestea sunt ideale pentru măsurarea geometriei direcției, deși sarcinile de reglare necesită ajutorul unei traverse pentru cric canal sau a unei mese de ridicare auxiliare, pe platforme, pentru a susține axele vehiculului și lăsa astfel roțile libere.

Elevatoare auto cu 4 coloane

Aceste elevatoare oferă o versatilitate mai mare în ceea ce privește capacitatea de greutate, datorită celor 4 coloane robuste. Sunt o opțiune bună în atelierele specializate în reparația vehiculor industriale sau în care acest parametru trebuie luat în considerare pentru reparațiile frecvente ale SUV-urilor mari.

În plus, platformele lor mari simplifică foarte mult operațiunile de plasare a vehiculelor. Din acest motiv, ar trebui folosite și în cazul unor lucrări mecanice rapide. Deși, la fel ca în cazul anterior, trebuie combinate cu unele mijloace de ridicare suplimentare pentru a elibera roțile, dacă este necesar și să se intervină asupra acestor elemente.

Dacă în atelier vei dispune de astfel de echipamente, vei putea oferi servicii diverse și de calitate. Pentru a le achiziționa, tot ce trebuie să faci este să intri în magazinul online Eqp.ro. Spor la cumpărături!

  coral