Clujeanul Toma Andreica Alin este un sahist recunoscut in Romania pentru seriozitatea si caracterul sau imepcabil, de aia a si fost ales in forul de conducere al Federatiei Romane de Sah. Intr-un interviu recent, Toma declara transant pentru Ziar de Cluj: "Ionut Geana este un escroc, nu as mai avea niciodata incredere in el" – interviul il puteti citi AICI.

De ce e suparat Toma pe Geana? Fiindca ciorbutanezul si-a insusit mii de euro din banii sponsorului, mintind si inseland atat sponsorul, cat si pe el, pe Toma, cel care se ocupa de organizarea efectiva din punct de vedere tehnic.

În toamna anului 2017, Clujul apărea pe harta internațională a sahului de elită, printr-un eveniment nemaîntâlnit până la acel moment, Cupa Coral Impex la Sah, prima ediție. Sunt foarte rare evenimentele de sah in Romania, norocul a fost ca seful Coral Impex, o firma puternica si bogata din domeniul activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, este un mare pasionat al sahului si astfel "s-au aliniat planetele" pentur o sponsorizare generoasa.

Din pacate, organizarea evenimentului era cat p-aci sa fie distrusa de escrocheriile puse la cale de Ionut Geana, teparul care se da ziarist si director de ziar, in fapt, un toparlan de Campia Turzii imbracat ca un papitoi. Evenimentul din 2017 s-a organizat cu chiu cu vai la modul decent, dar el nu a mai devenit o constanta. Fiindca toti cei care au muncit cu seriozitate ca sa repare hotiile lui Geana au ramas cu un gust amar.

"Tepar" e un cuvant greu, dar Ziar de Cluj are toate argumentele si baza factuala sa sustina aceasta acuza: ca Geana e un tepar. 

Coral Impex a admis sa plateasca zeci de mii de euro pentru organizare, pentru hrana participantilor la eveniment, pentru un banner mare care sa fie afisat intr-un loc vizibil. Alin Andreica Toma ne-a declarat in interviul oferit Ziar de Cluj ca Geana si-a bagat degetele bronzate in banii de mancare si nu a mai livrat bannerul, mintindu-i pe sponsori.

Papitoiul cu cravatica si batistuta care vorbeste de fair play si etica in business este in fapt un escroc in toata regula. 

Ziar de Cluj a facut rost de 3 inregistrari telefonice relevante intre Ionut Geana, directorul-tepar de la publicatia inexistenta Cluj Manifest, si un angajat de-al sau.

Merita ascultate! Bannerul publicitar cerut de Coral Impex lui Geana era o cheltuiala mare din banii de sponsorizare in viziunea lui Geana, asa ca nesimtitul s-a gandit sa isi insuseasca acei bani si sa nu faca bannerul, invocand "motive obiective". Daca ascultati inregistrarile, veti avea dovada perfecta ca omul are comportament de infractor: mai intai, se gandeste impreuna cu angajatul sau la un "scenariu" de teapa – sa le zica sponsorilor ca masina de printat unde dusese bannerul s-a stricat. In discutiile telefonice, Geana pare vadit preocupat de rafinarea minciunii, se gandeste bine de tot cum sa faca sa minta sponsorul cat mai profesionist, dupa care il obliga pe angajat la o stratagema de gainar de joasa speta. Aflat in biroul conducerii Coral, Geana suna pe speaker la pretinsul colaborator cu firma de printat bannere ca sa vada "ce se mai intampla", ca si cum el nu ar avea vreo vina ca bannerul nu a intrat in productie. In fapt, "furnizorul" de la celelalt capat al liniei telefonice era propriul sau angajat care se substituia furnizorului si care a fost pus sa minta ca sunt "probleme" la masina de printat.

 

Ce spune fostul angajat al lui Geana

 

Ziar de Cluj l-a contactat pe fostul angajat al lui Ionut Geana, care ne-a trimis via email urmatoarea declaratie:

"Povestea e  din  2017 cand avea loc  Festivalul Internațional de Șah Coral Cluj. Geana a fost organizatorul sponsorizat de Coral Impex. Nu stiu multe despre eveniment, doar partea in care Geana trebuia sa printeze si sa puna pe cladirea FSEGA din Cluj un banner de 8×10 metri cu evenimentul (se poate suna si la Coral sa verificati).
Cum e tepar din fire, costurile fiind destul de mari pentru printare, nu a mai vrut sa faca promovarea. 
Ce a gandit omul: le spun celor de la Coral ca bannerul este in lucru la o firma din domeniu, fara sa le dea numele, imi pun un cunoscut/angajat sa se dea ca este de la firma respectiva. Imi explica clar procedura prin care trebuia escrocata firma Coral. Suna el de pe telefonul lui pe speaker (langa reprezentantul Coral) asa zisa firma de printuri, angajatul raspundea la telefon, si ii spunea ca are probleme tehnice si ca nu poate termina bannerul. El se scotea in fata sponsorului ca a facut tot ce era posibil sa printeze bannerul. Numai ca ii tepuia pe fata", ne-a declarat fostul angajat.

 

INREGISTRAREA 1: Geana isi face strategia de tepuire a Coral Impex

 

Ionuț Geană: Salut domnul X (numele angajatului .n.r.), ce faci? 
Angajat: Uite mă pregătesc, tre să trag o fugă până la Mureș că am un client acolo care are nevoie de mine. 

Ionuț Geană: Nu asta e problema. Știi că, după aia e ok tot. Știi că am zis de bannerul de 10/8 metri…
Angajat: Da, da mi-ai zis. 

Ionuț Geană: : Aia tot insistă să-l fac și am zis că cea mai diplomată formulă, i-am zis da, tu îl dau în lucru nu știu ce, să mă înțeleg cu cineva prin telefon, că dacă mă pune să sun să-i zic no, astăzi e gata, o să fie gata și să găsesc o formula din aia să zic da, s-o stricat mașina de tipărit. Cum naiba ari fi cea mai bună formulă de făcut. Oricum la aia nu îi trebuie să fac contract. 
Angajat: Aia cu șahul zici? 

Ionuț Geană: Ie. Deci cum să zic? Tu l-am dat în lucru da firma nu poate să-l scoată, da nu dau nume de firmă sau de dinalea, o chestie de genul. Dacă mă pune să sun sau ceva, zic Bună Ziua, cum stăm cu bannerul? Domnul Geană din păcate numai luni va fi gata pentru că avem probleme la mașină. 
Angajat: Poți să zici că sunt dimensiuni foarte mari, firma are numai o imprimantă digitală pe așa ceva, aia acuma a avut o defecțiune și până săptămâna viitoare e nefuncțională. La bannere din asta numa câte una au și ei.  
Ionuț Geană: Ce? Numa? 

Angajat: Numa o imprimantă din aia mare, mare de 8 metri, știi că dacă… 
Ionuț Geană: Da, dar dacă te-aș suna pe tine și aș vorbi, știi să răspunzi? Că nu zic numele tau, zic altfel, nu vorbesc. Zic Bună Ziua, no și zic că firma de pe nu știu unde. 

Angajat: A, să mă dai pe mine firma? 
Ionuț Geană: Da, da cu un nume așa, dar e puțin probabil să mă pune să sun. Dar dacă zic no hai că sun acuma să vedem unde e bannerul, și nu că mașina e defectă, mașina nu lucrează bine, nu tipărește bine. 

Angajat: Așa să zici, că să zici că mașina nu tipărește bine? 
Ionuț Geană: Îhm, sau ceva, nu  știu. Nu știi o formulă, nu te pricepi la astea de tipărituri, nu? 

Angajat: Mă, nu trebe, că nu e formulă de tipărituri specială. Îi printare digital, sau printare tipare , depinde, e pe print-ul meu știu, dar e presă. Pe outdoor am făcut campanii și am printat destul de multe. Poți să zici că eu îmi printez cu o companie din Mureș, sau nu zi de unde, o companie  
Ionuț Geană: Nu, nu. Din Cluj, de pe Tăietura Turcului, de undeva, nu contează

Angajat: Nu contează și îi dai numărul meu, dacă cumva… Faza e, știi care e faza? Stai să văd dacă merge numărul celălalt al meu.

Ionuț Geană: Da nu trebe să îi dau, că nu îi dau numărul tău să te sune de pe numărul ei, că de pe al meu vorbești. Deci eu nu îi dau alt număr de telefon…

Angajat: A, la discuție, am înțeles, am înțeles. Da, da pot să vorbesc. Îi spun, da doamnă uitați am o problemă acuma până luni, numa să îmi spui termenele…

Ionuț Geană: Ai tu alte termene, deci eu ți-am dat banner-ul ieri, dar nu l-ai putut băga pentru că nu știu ce, sau ceva… 
Angajat: Și când, până când poți s-o lungești? 

Ionuț Geană: Până luni, doară duminică e gata concursul. 
Angajat: Da când ii, când se desfășoară concursul? Acuma, week-endul ăsta? 

Ionuț Geană: De vineri până duminică, da. 
Angajat: De mâine până duminică? 

Ionuț Geană: De vineri, de azi. De azi seară până duminică. 
Angajat: Da, păi ce rost mai are atunci? 

Ionuț Geană: Păi eu știu, no, da dacă mă întreabă, de aia zic. Că îi ceva defecțiune, nu că e defecțiune, nici nu știu cum ar trebui formulat 
Angajat: Stai să mă gândesc. Mi s-o resetat imprimanta principală pe bannere mari și în timp ce era în lucru pe banner-ul ăsta o trebuit să îi dau restart la program, la software și din păcate încă nu este gata, numai luni. 

Ionuț Geană: Trebuie să chemi un specialist care nu vine. Nu îi zici că nu e gata până luni. Nu putem da drumul, așteptăm să vină specialistul, știi tărăgănat, așa diplomat. Nu știu când îmi vine specialistul care resetează softul.  
Angajat: Da, da bine, am înțeles. Îi spun așa, domană îmi e blocată imprimanta, trebuie să îi dau un reset la software dar trebuie să-mi vină tehnicianul, nu știu când vine, l-am sunat. 

Ionuț Geană: Atât, da numa în cazul în care zice că vrea să vorbească de pe telefonul meu cu tine. Că dacă nu eu te sun față de ea, dacă îmi cere și zic mno păi trebuie să termine teoretic… 
Angajat: Când mă suni să mă iei cu Salut Ionel, în legătură cu bannerul ăla mare. Așa să mă iei. 

Ionuț Geană: Tu zici ce se întâmplă, Ionuț tot încercăm să facem, da' e problemă cu softul. Bun și la revedere. 
Angajat: A știu, de acolo știu eu ce să zic. Bine? 

Ionuț Geană: Atât, și numa dacă va fi cazul. Tu când te întorci de la Mureș? 
Angajat: Mâine, că am… 
Ionuț Geană: Deci o să fii 
Angajat: Da, week-endul ăsta sunt în oraș că am o treabă și cred că se lungește până seara 
Ionuț Geană: M-am gândit pe evenimente cum, da o să povestim când ne vedem. Tot ce înseamnă și apoi le discutăm toate. 
Angajat: Foarte bine, foarte bine. 
Ionuț Geană: Acum vreau să fiu mai bine organizat pe chestiile astea, altfel belești pula 
Angajat: Mă zi-mi dacă o știi pe asta că tu ai mai vizualizat și politica și administrația. Am fost la Aeroport până la urmă. Am vorbit și cu Tișe și cu… 
Ionuț Geană: Ciceo? 
Angajat: Ciceo, da nu prea m-au interesat ei că ei sunt figuranți, nu mă duc eu la ei, da am mai văzut acolo oameni de afaceri, am povestit cu lumea, am dus revista. Și am vorbit cu o tipă, cu o avocată, PSD, dar e și fost consilier județean. Una Pop, Elena, Laura Pop. O știi? 
Ionuț Geană: Aia e o țață, aia e o țață 
Angajat: Da? 
Ionuț Geană: M-o reprezentat pe mine, las că îți povestesc eu. Numa fițele îs de ea și e rău platnică. 
Angajat: Da? Nu că povesteam așa și a zis, ea s-a băgat în seama. A zis că pot să iau o revistă. I-am zis puteți lua, pentru asta le-am adus. 
Ionuț Geană: Da vrea să apară în revistă 
Angajat: Da și i-am zis că uite așa și așa, și nu știu ce facem 
Ionuț Geană: Îți povestesc eu că o cunosc ca în palmă 
Angajat: No bine, eu întreb înainte să mă întâlnesc cu oamenii să știu cu cine am de a face 
Ionuț Geană: Da, o cunosc bine 
Angajat: Hai că ne vedem poate în week-end dacă nu ești plecat 
Ionuț Geană: Bine, pa. Nu-s plecat. Pa.

Mai jos inregistrarea 1:

INREGISTRAREA 2: Geana suna din biroul Coral Impex la falsul furnizor de bannere, in fapt, angajatul sau, desavarsind teapa Angajat: Da Ionuțu Ionuț Geană: Na, cum e cu bannerul? Angajat: Serus, serus, serus. Uite, chiar acuma discutam cu tehnicianul că bai mare am la soft, puii mei la imprimanta aia, tre să vină. Îl aștept. Tot îl sun, îl bat la cap că ăla e foarte ocupat. Ionuț Geană: E băgat pe bandă? Angajat: E băgat pe bandă, dar acum mi s-a blocat acolo și până nu vine ăsta nu pot să îi dau drumul în continuare. Îmi cer mii de scuze. Știu că ți-am promis. Ionuț Geană: No, bun. Hai că te sun înapoi. Angajat: Bine, scuze. Te sun când aflu ceva. Eu te sun. Bine? Promit. Ionuț Geană: Bine, pa.

Sursa