Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru cotidianul Bună Ziua Cluj, în care acesta oferă informații cu privire la principalele proiecte pe care orașul pe care îl administrează le are în lucru și oferă detalii cu privire la investițiile pe care le are în vedere.

1. Se aproprie finalul mandatului dumneavoastra de primar, inceput in 2016. Care sunt realizarile pe care le considerati cele mai importante pentru comunitate in acesti patru ani?

Cea mai mare realizare, în actualul mandat, este începerea lucrărilor de distribuție a gazului în oraș, realizată în proporție de aproximativ 60%.

Am reamenajat centrul civic al orașului (spații verzi, zonă pietonală), am reabilitat străzi și trotuare si am construit un parking modern, dotat cu stație de încărcare electrică pentru autovehicole (singura pe traseul Cluj-Napoca – Oradea).

Am implementat un sistem de supraveghere video a traficului și un sistem de semaforizare în centrul orașului.

Pe locul unui teren viran, am construit un teren sintetic cu instalație de nocturnă.

Am continuat extinderea rețelei de apă – canal în zonele care până acum nu au beneficiat de aceste facilități.

Am accesat și implementat proiectul european ”Wifi4EU” – internet gratuit în întrgul oraș.

Am accesat și câștigat două proiecte cu finanțare europeană pentru Spitalul Orășenesc Huedin, care sunt acum în faza de implementare.

2.  Care sunt principalele probleme cu care comunitatea pe care o reprezentati se confrunta in prezent?

Populația Huedinului are nevoie de de alternative de petrecere a timpului liber și de recreere, socializare, activittăți culturale la un alt nivel decât cel actual. Este nevoie de un bazin de înot, de un patinoar, de zone de promenadă, spectacole și vizionări de filme în aer liber, utilizarea Casei de Cultură cu funcționalitatea de cinematograf, evenimente tematice diverse organizate în spații deschise.

O altă problemă a comunității, pe care intenționăm să o rezolvăm în următorul mandat, este nevoia de industrializare, care va deveni realizabilă o dată cu finalizarea întroducerii gazului. Apariția de noi învestitori va atrage după sine crearea de noi locuri de muncă,

Huedinenii își doresc, de asemenea, școli cu  dotări materiale moderne, care să asigure o educație performantă.

3. Ce proiecte si investitii are primaria condusa de catre dumneavoastra in desfasurare in acest moment?

În prezent avem trei proiecte europene în desfășurare: reabilitarea energetică a clădirii vechi a Spitalului, dotarea cu aparatură medicală ultraperformantă  a Spitatlului Orășenesc Huedin și construcția unei piste de biciclete pe traseul Huedin – Călățele.

Mai avem un proiect prin PNDL, care vizează asfaltarea drumurilor pietruite din Cetatea Veche (14,5 km), apoi extinderea rețelei de apă – canal în tot orașul, etapa II și finalizarea rețelei de distribuție a gazului în oraș.

 

4. Ce v-ati propus sa realizati in timpul acestui mandat si nu ati reusit? Din ce motive?

Deși am lucrat mai mulți ani la acest proiect important, din motive care au ținut de câștigătorul proiectului, nu am reușit finalizarea PUG-ului orașului.

5. Cum caracterizati relatia cu autoritatile judetene? Dar cu cele centrale? Sunteti ajutati de la nivel superior pentru realizarea proiectelor propuse?

Avem o relație foarte bună cu Consiliul Județean Cluj, condus de către dl. Alin Tișe, care ne-a sprijinit constant proiectele. Colaborăm foarte bine, de asemenea, cu dl. Ioan – Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, cu dl. Lucian Bode, Ministrul Transporturilor și, evident, cu premierul Ludovic Orban. Toți aceștia sunt prietenii Huedinului și ne-au susinut, ne susțin și, cu siguranță, ne vor susține și în continuare proiectele.

6. Ce va propuneti pentru viitor? Care sunt principalele proiecte si investitii pe care le aveti in vedere pe termen mediu si lung?

Finalizarea proiectului inițiat alături de Consiliul Județean Cluj pentru construirea unui parc industrial în Huedin (doar ACUM posibil – acces gaz, estimare finalizare an 2023)

Finalizarea lucrărilor în derulare la rețeaua de distribuție a gazului și branșarea persoanelor fizice și juridice (estimare finalizare an 2021).

Finalizarea și implementarea planului de regenerare urbană – un instrument de planificare urbană integrată, supus dezbaterii publice (estimare depunere dosar an 2021) 

Dezvoltarea capacității administrative a primăriei și digitalizarea serviciilor de interes, în sprijinul cetățeanului.  Printre proiectele vizate se numără (1) posibilitatea programării online a serviciilor specifice evidenței populației, (2) promovarea platformei online de sesizări, (3) dezvoltarea unui sistem de tip CRM pentru a eficientiza activitatea angajaților primăriei, (4) implementarea unui modul de verificare stadiu dosar, pentru ca fiecare cetățean să cunoască persoana responsabilă de rezolvarea unei cereri și stadiul acesteia.

Finalizarea și implementarea planului de mobilitate urbană aflat în dezbatere publică (finalizare depunere proiect an 2021 și finalizare implementare an 2024)

Proiectul de mobilitate urbană include investiții în (1) transport în comun cu autobuze electrice, (2) piste de biciclete în mediu urban, (3) extinderea spațiului pietonal (4) amenajarea străzii B.N. Antal cu zone de relaxare, spații comerciale & terase, (5) sistem de bike-sharing.

Dezvoltare proiect de incluziune socială a categoriilor defavorizate și implicit de recalificare și calificare profesională a populației Huedinului și a zonei înconjurătoare în contextul dezvoltării activității economice (estimare depunere dosar an 2021).

7.  Ce vă recomanda pentru un nou mandat de primar? Care credeti ca sunt calitatile pe care orice bun primar trebuie sa le detina?

Consider că nu ar trebui să spun eu în cuvinte, realizările vorbesc de la sine, promisiunile îndeplinite și echilibrul pe care l-am oferit acestei comunități multiculturale.

Calitățile unui primar bun? În primul rînd, un primar trebuie să fie un om cu viziune, onest, un caracter puternic, exigent, dar, tolerant, atunci când se impune, un bun comunicator, un om cu principii  morale solide , un bun familist.

 

 

 

  coral