Apele acoperă România, în cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani. Sunt tot mai multe probleme, iar pompierii au intervenit până acum în zeci de localități. Trei oameni au murit, în ultimele zile, după ce au fost luați de viituri iar o fetiță de 4 ani, din Sibiu, care a căzut în râul ce trece prin oraș, este în continuare căutată. Peste noapte a fost cod roșu de inundații în județele Bistrița-Năsăud, Suceava și Maramureș. De asemenea, cursuri de apă din cea mai mare parte a țării sunt sub cod portocaliu pentru încă două zile. 

În doar două ore, pompierii din Bistrița-Năsăud au primit 100 de apeluri. Cea mai gravă situație a fost în localitatea Rodna, unde șuvoaiele de apă au acoperit străzile și au intrat în case. 14 adulți și șase copii au fost evacuați.

23 de localități din județ, inclusiv Municipiul Bistrița au fost inundate.

Alături de pompieri, jandarmii au intervenit și ei în ajutorul oamenilor.

Drumul dintre Silivaşu de Câmpie si Urmeniş s-a surpat pe o distanţă de aproximativ 25 de metri.

O fetiță de 4 ani a fost luată de ape, în Sibiu

Fetița se juca împreună cu mai mulți prieteni pe malul râului Cibin. Se pare că a căzut.

Pompierii au declanșat operațiunile de căutare, însă acestea sunt dificile.

Râul este învolburat și are debit mare în urma ploilor din ultima perioadă.

Apă de jumătate de metru adâncime în Aiud

Probleme mari sunt și în județul Alba, unde orașul Aiud și șase comune au fost inundate.

În unele zone, apa a avut mai mult de jumătate de metru înălțime.

Sute de gospodării sunt inundate și au rămas fără energie electrică.

Râul Vișeu a crescut până aproape de nivelul drumului județean

În Maramureș este în continuare cod roșu de inundații pe Tisa și coduri portocalii pe Vișeu, Iza și Lăpuș. 

La Bârsana, în județul Maramureș, peste 30 de gospodării au fost inundate.

Râul Vișeu a crescut până aproape de nivelul drumului județean. Pentru ca apa să nu acopere șoseaua, pompierii au construit diguri din saci de nisip.

Elena Mateescu, director ANM: "Poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și, până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 cu 129 l/mp. Înregistrăm și un record în ceea ce privește mesajele de vreme severă."

Bilanțul inundațiilor: Trei persoane luate de viitură, 71 evacuate, aproape 400 de case inundate

Trei persoane au murit, după ce au fost luate de viitură, 71 de oameni au fost evacuați, iar aproape 400 de case și 600 de curți au fost inundate, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricționat.

Potrivit IGSU, inundațiile au afectat 161 de localități din 29 de județe.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, iar pompierii au acționat pentru degajarea acestora.

În întreaga țară au fost emise 20 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT în 12 județe.

Potrivit IGSU, traficul rutier este blocat pe 2 drumuri naționale (DN 28/IS și DN 17D/BN), pe 3 drumuri județene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN și DJ 142/MS) și restricționat pe 1 drum național (DN 6/CS), 2 drumuri județene (DJ 668A/HD și DJ 153/MS) și s-a desfășurat temporar îngreunat pe 4 drumuri naționale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F și DN 15D/VS) și pe 2 drumuri județene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS și DJ 608/CS).

IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava. Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) vor rămâne dislocate în zonele afectate până situația va reveni la normal. coral