Statele Unite ale Americii SUA vor investi 152 de milioane de dolari în lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România.

Modernizarea pistei va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17, operate de aviația americană.

”Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Air Force în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune”, se arată în comunicatul forțelor aeriene ale SUA.

Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), un program lansat de SUA în iunie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. 

Forțele Aeriene ale SUA vor investi aproape 30 de milioane de dolari în modernizarea pistei, care să permită aterizarea și decolarea de avioane de transport C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, spații de parcare pentru avioanele de luptă sau drum de acces către un nou depozit de muniții.

32 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru construirea unui nou depozit de combustibil și alte 68 de milioane vor fi acordați pentru depozite „pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene”.

De asemenea, va fi realizat un hangar pentru avioane și va fi modernizată zona cargo.

SUA vor investi 14,3 milioane de dolari în sisteme noi de iluminat, sisteme electrice sau extinderea capacității de stocare a combustibilului.

Alte noi proiecte de modernizare la Câmpia Turzii, care totalizează 8,6 milioane de dolari urmează a fi demarate la finalul lui 2021. Proiectele includ, construirea unui nou depozit de muniții (1,7 milioane de dolari, cu o capacitate crescută de depozitare, conform US Air Force), a unei clădiri administrative pentru comanda operațiunilor aeriene (2 milioane de dolari), un nou spațiu de parcare a aeronavelor și un hangar (care vor costa 4,9 milioane de dolari).

coral