Fundatia Dumitru Farcas organizeaza in perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, cea de-a patra editie a Festivalului „Dumitru Farcas”. Editia din acest an promite momente inedite si invitati de exceptie! Daca editiile anterioare ale Festivalului se desfasurau sub egida renumitului concurs pentru taragotisti – Taragotul de aur, editia din acest an aduce un concept nou, renuntand la ideea de competitie.

Festivalul propune astfel un Regal folcloric cu interpreti de exceptie, nume reprezentative pentru folclorul romanesc, dar si momente muzicale prezentate de Ansambluri din diverse culturi, aducand farmecul diversitatii intr-o Seara multiculturala.

Sava Negrean-Brudascu, una dintre cele mai apreciate si iubite interprete de muzica folclorica, va fi prezenta sambata, in 2 septembrie, pe scena Festivalului Dumitru Farcas, in Piata Unirii din Cluj-Napoca! Cu un repertoriu special de cantece din zona Salajului, Sava Negrean-Brudascu s-a apropiat de inima romanilor prin vocea si cantul ei deosebit, fiind apreciata totodata pentru cantecele patriotice.

Versuri precum Doamne ocroteste-i pe romani sau Noi suntem romani  sunt cunoscute si cantate de public cu emotie, in unison cu artista, la diverse spectacole. Un alt  invitat de exceptie, care se bucura de o apreciere extraordinara din partea ascultatorilor va fi Ionut Fulea! Cu un talent necontestat si un repertoriu bogat si variat, Ionut Fulea transmite prin muzica sa caldura, bucurie si multa emotie ce incanta publicul de fiecare data. 

Printre artistii care vor evolua pe scena Festivalului in 2 septembrie se numara si tineri taragotisti. Adi Neamtu, apreciat de intreaga tara, s-a remarcat in timp prin maiestrie si rafinament la taragot, colaborand cu zeci de interpreti si ansambluri de renume. Intrucat unul dintre scopurile Festivalului Dumitru Farcas este promovarea tinerelor talente, in programul Festivalului este invitat si un tanar care deja s-a facut remarcat la nivel national. In varsta de numai 13 ani, fost concurent la Romanii au talent, Iliuta Beschiu, cunoscut ca Iliuta de la Jina, este un tanar talentat, pasionat de muzica populara, fluier si taragot, care cu siguranta incet, incet va cuceri lumea! Copilul minune al comunei din Marginimea Sibiului a stralucit la fiecare eveniment la care a participat de-a lungul timpului, strangand in palmares numeroase premii, diplome si trofee.

Un alt moment in cadrul spectacolului il va avea taragotistul Cristian Totpati, vicepresedintele Fundatiei Dumitru Farcas. Incepand cu anul 2005, Cristian a participat impreuna cu maestrul Dumitru Farcas la Congresul Mondial al taragotistilor din Ungaria, iar in anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat Romania in cadrul acestui eveniment.

Spectacolul va fi completat de nume precum Maria Casandra Hausi, Gabriela Ardusatan, dar si de solisti taragotisti care il poarta in suflet si in cantul lor pe Maestrul Dumitru Farcas: Petrica Pasca, Gica Damian, Andrei Ioan Hanes, Ioan Sas, Danut Goia si Claudiu Avram. Se anunta, asadar, un spectacol remarcabil, in care acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Cununa Transilvana, orchestra profesionista a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, aflata sub bagheta dirijorala a Maestrului Ovidiu Bartes.

Grupul Iza si Grupul de tulnicarese Tulnicul-Sunetul Viu al Apusenilor vor aduce in fata publicului muzica autentica din zestrea romanilor, iar Ansamblul Folcloric Studentesc Martisorul ne va incanta cu suite de dansuri mult indragite. Mai mult, Fratii Cazanoi promit un moment muzical de neuitat si buna dispozitie.

A treia zi de Festival, 3 septembrie, propune o Seara multiculturala ce aduce pe scena din Piata Unirii diversitate prin intermediul unor formatii cat se poate de autentice si pline de originalitate. Fanfara Transilvania ce detine un istoric cu cea mai indelungata activitate muzicala din zona Cugir – jud. Alba.

Cei 10 membri ai Fanfarei au concertat in toata Europa si au oferit publicului spectacole memorabile. Ei folosesc elemente imprumutate din reggae, jazz si ceea ce suna a funk balcanic, devenind o mare atractie in circuitul festivalurilor europene. De asemenea, vor participa si alte doua grupuri muzicale: unul dintre cele mai populare ansambluri de muzica maghiara – Csűrös Banda si Formatia Mazel Tov, care prezinta mereu publicului frumusetea muzicii evreiesti.

Prin urmare, aceasta seara ofera tuturor un divertisment care anima publicul si ne face sa traim momente unice!

Asadar, invitam publicul clujean in Piata Unirii, in 2 si 3 septembrie, sa-i intampine cu voie buna pe artistii invitati,  luand parte la un Regal Folcloric si o Seara multiculturala, desfasurate sub egida Festivalului Dumitru Farcas, care promite in acest an momente muzicale de neuitat!

Toate evenimentele Festivalului „Dumitru Farcas” se vor desfasura in Piata Unirii si la Casa de Cultura a Studentilor „Dumitru Farcas”, iar accesul pentru public va fi gratuit. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a Festivalului „Dumitru Farcas” si pe pagina oficiala a Fundatiei Dumitru Farcas.

 

 

  coral