Presedintele Klaus Iohannis a facut, joi, un apel la clasa politica sa lase populismul si sa se intoarca la prioritatile romanilor, in contextul in care azi marcam aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor.

"Daca suntem dezamagiti ca Moldova nu a recuperat decalajul economic si nu este legata printr-o infrastructura moderna de restul tarii, beneficiind, in schimb, la fiecare 24 ianuarie, de reinnoite promisiuni, atunci sa dam la o parte populismul si sa ne reintoarcem la prioritatile oamenilor, asa cum le-a urmarit cu energie in scurta sa domnie Alexandru Ioan Cuza", a rostit presedintele prezent azi la la Sesiunea de comunicari stiintifice intitulata "Unirea Principatelor Romane, baza a Statului Roman modern", care se desfasoara in Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei.

Puternic mesaj pro-european

Pe de alta parte, presedintele a transmis cu aceasta ocazie un puternic mesaj pro-european.

"In 2019, destinul Romaniei nu mai poate fi separat de UE ca proiect de pace, prosperitate, siguranta, echitate si coeziune pentru cetatenii sai.

De 160 de ani, romanii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei prin edificarea unui stat al legii, al democratiei si demnitatii umane, al libertatii si egalitatii.

Acest parcurs a fost marcat de viziune, sacrificiu, angajament si jertfa. Exemplele elitelor si mesajul actiunilor lor de acum 160 de ani ne este in continuare calauzitor si ne arata ca in vremuri grele adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor", a spus seful statului.

Seful statului a evocat si cuvintele lui Mihail Kogalniceanu – "Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul! Fa ca legea sa fie tare!".

"Aceste principii atat de clar exprimate de Mihail Kogalniceanu reprezinta fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut unirea.

Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere.

Cand celebram prima unire, sa avem in memorie si abnegatia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autoritati si institutii publice puternice si functionale. Elitele perioadei au inteles ca dincolo de fratia de limba si de sange este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, in care politica si administratia sa urmareasca intarirea economiei provinciilor romanesti, modernizarea agriculturii, construirea de noi cai de comunicatii, deschiderea in toate domeniile spre Europa", a spus Iohannis.

Mai devreme, joi dimineata, Iohannis a depus o coroana de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasata in dealul Patriarhiei Romane.

Amintim ca Iohannis a fost ieri seara si la Iasi pentru ceremonii dedicate aniversarii a 160 de ani de la Unirea Principatelor, ocazie cu care a sustinut un discurs cu atacuri la actuala clasa politica. coral