Presedintele Klaus Iohannis sustine o declaratie de presa, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

– Modificarile aduse Legilor Justitiei, valul de pensionari din sistemul de ordine publica si siguranta nationala, recursul compensatoriu, toate au generat grave efecte pentru siguranta oamenilor.

– Am ajuns aici pentru ca Guvernele dinultimii ani au umplut tara de incompetenti in fucntii, au dat afara profesionisti, au pus in schimb slugi si oameni incapabili.

– Am cerut institutiilor responsabile sa prezinte in CSAT o ancheta compelta privind cazul de la Caracal.

– Vedem deficiente grave: intarzieri nejustificate, nerespectarea procedurilor interne, nerespectarea metodologiei de lucru privind declansarea si functionarea mecanismului national "Alerta rapire copil", atitudinea refractara a lucratorilor din cadrul politiei fata de victima, problemele de sistem si cooperarea interinstitutionala, dimensionarea deficitara astructurilor operative, lipsa pregatire continue…

– Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a costituit-o si numirile in functie pe criterii politice, nu de competeneta.

– S-a constatat ca institutiile care sunt responsabile cu securitatea cetatenilor nu au reusit sa asigure un drept fundamental prevazut de Constitutia Romaniei: dreptul la viata si la integritate psihica si fizica.

– In aceste zile m-am consultat cu specialisti, nu am atriutii executive decat in CSAT, dar le trimit institutiilor propunerile mele.

– Am solicitat Guvernului ca pana la finalul lui august sa elaboreze norme si proceduri de reactie rapida a atuturor institutiilor astfek incat in situatii precum cea de la Caracal sa nu mai exista intarzieri criminale.

coral