Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a avut o discutie cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a transmis ca doreste sa propuna limitarea accesului in Uniunea Europeana al persoanelor care vin din tari terte, adica nu sunt parte din UE si care nu pot face dovada ca au de rezolvat o problema urgenta in Uniune.

Klaus Iohannis a declarat, marti, la inceputul videoconferintei sustinute cu premierul Ludovic Orban si cu ministrii cu responsabilitati in gestionarea epidemiei COVID-19, ca a avut o discutie cu Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, fiind abordate doua chestiuni.

Prima dintre acestea s-a referit la circulatia marfurilor in UE.

 "Primul lucru se refera la circulatia marfurilor in Uniunea Europeana, o chestiune care pentru noi este de mare importanta. Se constata ca masurile luate in statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite masuri cateodata putin exagerate, este din ce in ce mai evident ca transportul marfurilor in Uniunea Europeana are de suferit. Acest lucru va fi abordat astazi, in videoconferinta pe care o voi avea in aceasta seara cu ceilalti membri din Consiliu si, in acest sens, astept foarte urgent de la dumneavoastra o informare, pana la ora 17:30, ca sa pot avea un punct de vedere consolidat in videoconferinta, sa stiu exact unde apar astfel de blocaje care ne intereseaza, daca producem si noi astfel de blocaje si cum putem sa contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeana nu poate sa functioneze fara transport si acest lucru ne este clar tuturor”, a afirmat seful statului.

De asemenea, un alt punct al discutiei a fost reprezentat de granitele exterioare ale Uniunii Europene.

"Doamna Presedinte doreste sa propuna sa limitam accesul in Uniunea Europeana al persoanelor care vin din tari terte, adica care nu sunt parte din Uniunea Europeana si care nu pot face dovada ca au o problema urgenta de rezolvat in Uniune. Deci, nu dorim sa oprim medici, de exemplu, care vor sa intre in Uniune. Nu dorim sa oprim diplomati care vin la serviciu. Nu dorim sa oprim delegatii oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim sa limitam clar turismul si dorim sa limitam clar turismul medical. Se pare ca sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin in Uniune tocmai pentru ca sistemele medicale de la noi sunt relativ bune”, a mai transmis Iohannis.

El a precizat ca, in principiu, este de acord cu aceste masuri la granita externa a UE si ca Romania are capacitatea sa impuna aceasta masura la frontiere.

coral