Putini sunt cei care ar fie rezistat fie si trei zile in mediul in care am fost eu obligata sa-mi practic meseria. Eu n-am avut incotro, asa ca a trebuit sa suport o dictatoare nebuna. Din fericire, intr-un final am avut norocul sa-i descopar punctul sensibil.

Cand am aflat ca am fost aleasa pentru postul de inginer proiectant la una dintre cele mai mari firme din partea de vest a tarii, am fost in al noualea cer. Ce imi puteam dori mai mult ca tanara inginera? Mi s-a oferit chiar si un autoturism pe care il puteam folosi in timpul liber si in concediu.

In prima zi de serviciu, am cunoscut-o pe doamna Ana, sefa mea. Eram bucuroasa si credeam ca ne vom intelege bine. Ma asteptam ca o femeie sa fie intelegatoare, sa empatizeze cu alte femei si sa formeze o echipa unita.

Pentru inceput, am primit un proiect destul de scurt de care sa ma ocup. Am avut o mica nelamurire si am rugat-o pe doamna Ana sa ma ajute. Ea mi-a raspuns, tafnoasa:

— Dar ce te-au invatat, draga, la facultate? Ai mancat banii parintilor atatia ani si nu stii sa rezolvi o problema banala?

M-am simtit foarte prost. Credeam ca asa era normal sa mi se raspunda, pentru ca nu mai avusesem alti sefi pana atunci. imi era rusine cu mine. M-am dus la baie si am inceput sa plang. Doamna Ana a venit dupa mine:
— Mai fetito, crezi ca noi te platim ca sa stai aici si sa dai apa la soareci? Ori te intorci la lucru, ori te concediez!

Dupa ce a rostit amenintarea, a umplut un pahar cu apa si mi l-a aruncat in fata.

— Hai, sterge-te si treci la treaba! mi-a ordonat.

M-am executat imediat. Mi-era teama ca as fi putut pierde acel serviciu. Locuiam cu chirie, aveam facturi de platit si trebuia sa imi ajut si tatal, care se afla in spital. Cand m-am asezat la birou, am vazut ca tot ce lucrasem pana atunci fusese sters.

— Doamna Ana, proiectul meu a disparut! Tot ce am lucrat pana acum s-a sters!

— Fetito, vad ca nu esti capabila de nimic! Nu inteleg ce cauti aici! Cum te-ai angajat? Ia zi-mi, te-ai culcat cu Vali? a spus, ridicand degetul acuzator spre mine.

Vali e patronul firmei de constructii. Il vazusem o singura data, la interviul final. Nici prin cap nu imi trecuse ca cineva mi-ar fi putut aduce asemenea acuzatii. La auzul acelor cuvinte, nu am mai rezistat si am inceput sa tip la ea, cu riscul de a fi data afara:
— Doamna, eu am venit aici ca inginer. Am aceeasi diploma pe care o aveti si dumneavoastra. Faptul ca aveti cativa ani in plus si experienta nu va da dreptul sa ma umiliti!

— Eu te umilesc? Dar faptul ca tu nu stii nimic si ma intrebi pe mine cum sa termini proiectul nu te umileste?

Nu am mai spus nimic. Dupa 8 ore de stat in acelasi birou cu femeia aceea, simteam ca innebunesc. La finalul programului, mi-am luat geanta si ma pregateam sa plec. Sefa m-a vazut.

— Ce faci, Ionela? Rupi usa din prima zi? De aici plecam numai cand ne terminam treaba! Daca am face toti ca tine, nu ar mai avea cine sa lucreze in firma asta!

Mi-a spus ca trebuia sa raman in mod constant cel putin doua ore peste program daca aveam de gand sa profesez ca inginer si m-a amenintat ca, daca nu o ascultam, avea grija sa se termine cu cariera mea.

Nu stiam cum sa procedez ca sa intru in gratiile acelei femei ciudate. Mi se parea de o rautate extrema. Cand am ajuns in sfarsit acasa, dupa vreo 12 ore de munca, eram obosita si stresata. Ma intrebam cum aveau sa fie urmatoarele zile, daca prima se desfasurase in felul acela. Mi-am facut un ceai si am plans in voie.
A doua zi, am luat-o de la capat. Cand am ajuns la birou, mi-am facut o cafea tare si m-am apucat de lucru. Doamna Ana, cand a vazut cana pe biroul meu, a explodat:

— Nu ti-e rusine, Ionela? Cum crezi ca vei invata sa fii inginer proiectant daca stai cu cafeaua in fata?

A luat cana si mi-a varsat-o pe pantaloni. Nu-mi venea sa cred ce umilinta trebuia sa suport pentru un salariu si un post de inginer.

— Cum va permiteti? am intrebat-o, sfidand-o cu privirea.

— Cum imi permit? Ai sa vezi tu cat pot sa imi permit cand am sa-ti semnez concedierea! Esti doar o tarancuta proasta care se crede inginera la oras! Draguto, aici ori lucrezi, ori zbori!

In tot acest timp in care sefa ma umilea si ma ameninta, eram singure in birou. Cosmarul continua in fiecare zi. Mi-am propus sa plec de la firma aceea. Numai ca nu aveam timp sa depun CV-uri si sa merg la interviuri de angajare, iar sa stau acasa nu imi permiteam. Aveam nevoie de bani.

Dupa aproape o luna in care am fost terorizata de atitudinea doamnei Ana, am fost invitata de Vali sa il insotesc pe teren. in masina, a inceput sa se intereseze de mine.

— Cum ai fost primita la noi in firma? m-a intrebat el. Te-ai adaptat, esti multumita?

M-am ferit sa il privesc in ochi pentru ca imi venea sa plang. M-am uitat pe geam si m-am prefacut ca nu-l aud. Vali, un tip inteligent, si-a dat seama ca nu eram in regula. A tras masina pe partea dreapta si a oprit motorul. Eram doar noi doi, inconjurati de camp. M-a apucat de barbie si mi-a intors fata spre el.

— Ionela, vreau sa fii sincera cu mine! Vreau sa stiu ce se intampla cu doamna Ana. De anul trecut, de cand a murit Geta, nu a rezistat nicio fata sa lucreze cu ea mai mult de o saptamana. Tu esti singura care a ajuns la o luna.

Cand am auzit, m-am enervat. Am inceput sa imi vars nervii pe el, de parca ar fi fost vinovat pentru ceea ce mi se intampla.

— Ce se intampla? Este firma ta si ma intrebi pe mine ce se intampla? Femeia aia ma chinuie in fiecare zi, imi varsa cafeaua pe mine, ma obliga sa stau 12 ore la birou, ma umileste, ma jigneste! Jur ca, daca as avea din ce sa traiesc o luna, as pleca fara sa ma uit inapoi!

Vali nu se astepta la o asemenea izbucnire. Niciuna dintre fetele care fusesera inaintea mea in firma nu ii spusese de ce demisionase. Cateva minute, niciunul dintre noi nu a mai spus nimic. Vali m-a luat de mana si a inceput sa imi povesteasca:

— Imi pare rau ca ai trecut prin asta chiar sub ochii mei, Ionela! Promit ca o sa rezolv situatia. Geta, inginera care a murit anul trecut, era fata Anei. Nu mi-a placut niciodata ca femeie, dar Ana era hotarata sa o marite cu mine. S-a imbolnavit grav si, in cateva luni, s-a stins. Ca sa-i ocup timpul Anei, am avansat-o. Problema este ca nu accepta nicio alta inginera pe postul fiicei ei. Asta e motivul pentru care se poarta urat si incearca sa te forteze sa pleci. Mi-a fost mila de ea si am tot sperat ca va depasi momentul, dar in ritmul asta ma duce la faliment. Am sa o rog chiar azi sa paraseasca firma. Tu ii vei lua locul!

Cand am auzit povestea doamnei Ana, m-a cuprins mila. imi si imaginam cata suferinta purta femeia aceea in suflet. Avea impresia ca eu luam ceva ce i se cuvenise fiicei sale. De asta nu ma putea accepta. Am incercat sa-l imbunez pe Vali:

— Nu, te rog, nu face asta! Daca isi pierde si serviciul, dupa ce si-a pierdut fata, nu-i mai ramane nimic. Lasa-ma sa vorbesc cu ea!

Vali a acceptat sa-i mai acorde o saptamana. Mi-a spus ca o va urmari.

Cand m-am intors la birou, am cumparat niste placinte calde. I-am oferit una doamnei Ana si i-am spus:

— Doamna Ana, eu nu am nici mama, nici tata langa mine. Mama se chinuie la tara cu gospodaria, nu mai e tanara si e si bolnava. Tata zace in spital. Mi-ar face placere daca ati manca cu mine. Mi-ati fi ca o mama!

Cuvintele mele au ajuns mai repede decat ma asteptam la sufletul ei. A inceput sa planga. I-am oferit niste servetele si am imbratisat-o.

— Ti-a povestit Vali despre Geta?

— Da. imi pare tare rau!

— Si ce ti-a spus despre fata mea?

— Mi-a spus ca era cea mai buna inginera din firma, un om deosebit. stiu ca nu o voi putea inlocui vreodata si nici nu imi doresc asta. Tot ce vreau este sa imi fac treaba pentru care am fost angajata si sa merit banii pe care ii castig.

Doamna Ana m-a imbratisat si mi-a cerut iertare. A scos niste poze cu Geta pe care le pastra in sertarul de la birou. A plans mult in acea zi si mi-a povestit despre fiica ei. Se simtea usurata ca a avut cu cine sa vorbeasca.

Din acea zi, doamna Ana chiar a devenit o a doua mama pentru mine. Vali a fost multumit de intorsatura pe care au luat-o lucrurile si m-a recompensat cu o prima uriasa si un concediu la mare. Acum sunt foarte multumita de serviciul meu si pot spune ca lucrez din placere si fara stres. coral