Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj, generalul de brigadă Ion Moldovan, 46 de ani, și-a numit nepotul în funcția de adjunct al comandantului Detașamentului 1 de pompieri Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse din interior este vorba despre sublocotenentul Andrei Bărăian, 26 de ani, căruia unchiul i-ar fi bătătorit calea. Generalul Ion Moldovan, aflat la conducerea ISU Cluj de la 1 aprilie 2014, a explicat situația.

„Da, Bărăian Andrei este nepotul meu. Este copilul lui soră-mea. A terminat facultatea de pompieri și a fost repartizat la ISU Cluj. Eu l-am avansat în funcția de adjunct al comandantului Detașamentului 1 de pompieri, dar nu consider că este conflict de interese. Dacă eu sunt comandantul acestei unități, credeți că nepotul meu nu poate să ocupe o funcție de comandă, datorită faptului că suntem neamuri? Întreb și eu așa”, a spus Ion Moldovan, șeful ISU Cluj, citat de libertatea.ro.

Ion Moldovan, general de brigadă din decembrie 2018, a precizat că nepotul său era singurul pe care îl putea pune în funcția respectivă: “El este împuternicit pe o perioadă de șase luni, urmând ca apoi să fie organizat un examen. În funcție de rezultatele examenului va fi numit sau nu pe post. La momentul respectiv, nepotul meu era singurul cadru militar care putea fi împuternicit”.

„Nu știu câte cadre din ISU Cluj sunt rude. N-am făcut o analiză. Sunt câteva cazuri particulare de soț, soție, copii, nepoți, pe care le pot explica”, mai spune Moldovan.

Potrivit surselor Libertatea, încrengătura de rudenie este foarte strânsă la vârful ISU Cluj. Inspectorul șef Ion Moldovan îl are ca prim-adjunct pe lt. col. Gabriel Drînda, finul fostului inspector al ISU Cluj, col. Daniel Dragne.

Generalul Moldovan a confirmat și această informație. Ofițerul a explicat și cum a ajuns finul fostului șef să-i fie locțiitor: “După pensionarea domnului colonel Ungur, Gabriel Drînda a participat la un examen pentru ocuparea postului de prim-adjunct, dar nu l-a luat. L-a luat domnul colonel Pavel Baltaru, care a plecat, în 2018, inspector șef la ISU Maramureș. Astfel, pentru funcția liberă de prim-adjunct a fost împuternicit domnul Drînda, având în vedere că deținea următoarea funcție pe linie operativă. Îl recomand pe Gabi Drînda, că poate să ocupe funcția de inspector șef în orice unitate din țară”.

Despre șeful ISU Cluj se mai spune că ar avea și un fin în subordine, col. Ovidiu Rad, șeful Centrului Operațional, pe care însă nu-l recunoaște. Cei din sistem susțin că ofițerii cu funcții de conducere beneficiază la pensie de un bonus de până la 1.500 de lei.

“Nu mai căutați senzaționalul. Nu vă supărați, dar oamenii ăștia nu au voie să ocupe niște funcții? Pot să explic cu lux de amănunte toate promovările de la ISU Cluj și, credeți-mă, n-au fost pe afinități. Sunt niște oameni capabili”, a mai spus șeful ISU Cluj.

Reamintim că la ISU Dolj, din totalul celor 774 de cadre angajate 101 sunt rude. coral