Vazute la fata locului, evenimentele sunt socant de intretesute. In zona mica a Caracalului si imprejurimilor, oamenii se stiu intre ei, iar obiceiurile se copiaza, sub privirea pasiva a comunitatii si a legii.

Izabela Bira are 15 ani si este eleva in clasa a X-a la Liceul Pedagogic din Craiova. Mama ei sta in Italia, iar tatal, Mitrica Bira, a decedat la inceputul lui iulie, din cauza cancerului. Izabela a ramas sa locuiasca singura, in casa parinteasca, din satul Radomir, avand drept tutore legal pe varul ei Alexandru (Sandu) Ciobanu, care locuieste alaturi, impreuna cu sotia lui Mona si copiii lor.

”Devenise gelos si ma batea”

Dupa moartea tatalui, Izabela a intrerupt relatia cu un tanar de 22 de ani din sat, pe nume Radu Constantin Alexandru. “Devenise gelos si ma batea. Dupa ce m-am despartit de el, a inceput sa ma ameninte ca ma omoara. L-am blocat pe Facebook, nu i-am mai raspuns la mesaje, dar el continua sa trimita amenintari prietenelor mele, zicandu-le sa mi le transmita”, spune fata.

“A vrut sa-mi sparga usa cu parul”

De la amenintari, fostul prieten a trecut la fapte si, pe 4 iulie, pe la zece noaptea, a intrat in curtea Izabelei.

“Avea un briceag si un par, era imbracat in negru. A incercat sa sparga usa parul, dar n-a rupt decat clanta. Apoi m-a atacat pe mine cu parul. Am avut noroc, doar mi-a sters fruntea. M-a lovit insa peste spate si peste picioare”, relateaza unchiul Sandu, care are 48 de ani.

Atacatorul s-a speriat atunci, explica Izabela, „credea ca sunt singura acasa, nu cu varul si verisoara mea, asa ca a fugit. Am sunat la 112. Dupa o ora, nu venise nici un echipaj. Am mai sunat o data. Politistul de la telefon a spus ca ei nu pot sa zboare, sa astept”. Dupa o ora si jumatate, a venit si echipajul de la Sectia 4 Cosoveni. “Politistii erau suparati ca am sunat de doua ori. Se rasteau la mine: vrei sa iti dam amenda? De ce suni de doua ori?”, spune Izabela.

Este vorba despre aceeasi sectie de politie care s-a ocupat, intr-o prima faza, de cazul disparitiei Luizei Melencu. Si despre aceiasi politisti care i-au transmis mamei Luizei ca fiica ei “a plecat cu un Fat-Frumos”.

Politistii, greu de gasit

Dupa ce au descins, in noaptea de 4 iulie, la casa Izabelei, politistii nu au luat nici o masura.

Tutorele fetei de 15 ani, Sandu Ciobanu, sustine ca la ei in comuna trebuie sa te rogi de politisti, sa-si faca datoria, dar asta, doar daca ai norocul sa-i gasesti: “Nici macar nu au intocmit proces verbal, au vazut sangele din fruntea mea, au vazut usa stricata cu parul. Dar nu s-au dus acasa la baiatul ala, sa il cerceteze. Ne-au spus sa ne ducem a doua zi, pe 5 iulie, sa dam declaratie la postul de politie Diosti”.

 ”Era lacatul pe usa politiei. Am asteptat, am asteptat… Nimic. Ne-am dus si in ziua urmatoare. Tot nimic. Cand am dat de ei, la telefon, ne-au spus ca au lucruri mult mai importante decat noi”.

Dupa trei zile, seara, atacatorul si inca un tovaras al lui au intrat din nou in curtea Izabelei. “Aveau o secera, un topor si un ciocan. Dar eram si noi pregatiti, mai chemasem un prieten in ajutor”, spune varul Sandu. “Cand au vazut ca suntem mai multi, au dat sa fuga, s-au impiedicat si au scapat toporul.

El a fugit, pe tovarasul lui l-am prins si l-am tinut, asteptand sa vina politia”. Politia a venit, tot dupa o ora, alt echipaj de la Cosoveni. L-au luat pe tovarasul atacatorului la sectie, i-au luat declaratie si l-au eliberat. Iar pe atacator l-au cautat, “au dat doua ture cu masina prin sat”, dar nu l-au gasit.

Protectia Copilului: “Te ataca? Inchide-ti contul de Facebook”

A trecut o luna de cand atacatorul a dat buzna cu parul in curtea Izabelei. Politisti din Diosti nu i-au dat tanarului nici amenda, nici nu i-au luat declaratie, nici nu l-au gasit, desi stie tot satul Radomir, partea comunei Diosti, unde locuieste, spun verii Izabelei.

Fata continua sa primeasca amenintari cu moartea: “O sa-ti tai capul si-l pun in gardul scolii tale”. A sunat si la Protectia Copilului: „Asistenta sociala mi-a spus sa-mi inchid contul de Facebook si m-a amenintat ca ma da in plasament, adica ma scoate din casa mea. A spus ca eu sunt de vina, ca pun poze pe Facebook”.

“Ma tem sa ies dupa paine”

Rezumand: o fata de 15 ani cere ajutor de la politisti, dupa ce e atacata cu parul si toporul in propria locuinta. Politstii o ameninta pe fata ca o amendeaza, daca mai suna la 112 si atat. Suspectul n-a primit nici macar un avertisment.

Izabela declara ca se teme pentru viata ei.

 ”Ma tem sa ies din curte neinsotita, ma tem sa ma duc dupa paine, ma tem de cate ori aud cainii latrand, ma tem ca incepe scoala”.

Izabela a incheiat clasa a IX-a cu media 9.75, dar se gandeste sa renunte la liceu. Verii ei, Sandu si Mona, nu pot merge sa o pazeasca si la Craiova. Sandu isi face reprosuri ca nu are muschi mai mari, ca nu e genul bataus, „in vremea asta”, zice el, „daca n-ai aici”, arata bicepsii, „nu te respecta nimeni”.

Buna prietena cu Luiza Melencu, fata disparuta in aprilie si cautata acum de echipe mixte DIICOT – Politie, Izabela traieste cu spaima ca va avea aceeasi soarta ca tanara din Diosti. „Luiza era cuminte, asezata, invata bine. Sper ca doar a fost rapita si dusa in alta parte, ca e in viata”, spune Izabela.

Politistii, suparati pe tata, ca-i corecta la gramatica

Constantin Florescu, Radu Cristian Teodor si Marius Stancu sunt agentii din Diosti care ar fi amenintat-o cu amenda pe Izabela, in seara de 4 iulie. Sandu Ciobanu crede ca politistii din comuna sunt suparati pe familia Izabelei, din pricina tatalui ei.

Profesorul Mitrica Bira, care a predat 42 de ani la scoala din Diosti, i-a reclamat de mai multe ori pe politisti pentru ca nu cunosc limba romana si comit greseli grosolane in procesele verbale sau in celelalte documente pe care le completeaza.

Tatal Izabelei, Mitrica Bira ii ajuta pe oamenii din sat, mai putin stiutori de carte, sa-si redacteze reclamatiile, sesizarile, declaratiile si alte documente necesare in relatia cu autoritatile. Ii ajuta “sa incondeieze”, dupa cum se exprima varul Izabelei.

Profesorul semnala catre superiorii de la Interne si abuzuri ale politistilor. De aceea, isi explica Sandu Ciobanu, agentii nu au miscat un deget in cazul Izabelei.

Postul de politie, o ruina cu lacat

Un lacat mare si zabrele vopsite albastru pazesc postul de politie din Diosti. Sediul cu etaj arata ca o casa parasita, cu perdele negre de praf la geamuri, cu o curte plina de buruieni si restul de la niste constructii anexe: cotete sau toalete.

Un depozit de lemne se afla in spatele cladirii, o punga goala de pufuleti, in galeata de gunoi, plasata strategic langa intrare, si cateva eugenii pe bancheta din spate a masinii de politie parcate in fata cladirii.

Candva, spun localnicii, la usa postului se afla o bancheta de lemn, pe care sa stea batranii din sat, veniti la politie cu diverse pricini. Acum nu mai e nici o bancheta. Politistii ar trece pe la sediu o ora, doua zilnic, dupa care pleaca la treburile lor.

“Au pamanturi, masini, case, nu au timp sa se ocupe si de noi”, ofteaza un batran, in timp ce sterge de pantaloni niste corcoduse din pomii de pe marginea drumului.

Agentii de la postul Diosti ar avea numeroase plangeri impotriva lor, depuse de cetateni, Radu Teodor a fost chiar cercetat pentru ca a produs un accident, urcandu-se beat la volan, dar toate aceste plangeri si anchete au ramas fara consecinte pentru cariera politistilor.

La momentul documentarii, sectia era inchisa. Contactati prin telefon, superiorii lor de la sectia Cosoveni, de care tine sectia din Diosti si unde a fost inregistrata plangerea pentru disparitia Luizei, au spus: „Singurii care pot vorbi sunt cei de la IPJ Olt”.

sursa:libertatea coral