Rusia a organizat o ceremonie prin care deplânge pierderea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre care s-a scufundat joi după ce munițiile aflate la bord ar fi explodat, relatează BBC, potrivit HotNews.

Ceremonia a avut loc la Sevastopol, baza flotei din Crimeea, peninsula anexată de Rusia.

Ucraina spune că a lovit Moscova cu două rachete Neptun, care au incendiat nava.

Ministerul rus al apărării a raportat incendiul fără a preciza cauza și a spus că incendiul a detonat muniții de la bord. Ulterior, nava s-a scufundat în timp ce era trasă spre Sevastopol, a spus ministerul.

La ceremonie, căpitanul (rezerva) Serghei Gorbaciov a spus că nava Moskva „a fost un simbol pentru toată lumea, simbol al puterii noastre, al speranței noastre, al renașterii flotei în anii 90”.

Un preot a spus că pierderea navei este „o tragedie pentru toți cei zeci de mii de oameni care au slujit acolo timp de peste 20 de ani”.

Rusia nu a dat niciun număr privind victimele legate de explozia de pe navă. Ministerul apărării a declarat că echipajul a fost salvat de alte nave ale flotei din zonă.

Nu au fost publicate date privind numărul membrilor echipajului aflat la bord la momentul respectiv, dar diverse surse estimează că ar fi fost 510.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a spus că „echipajul a fost evacuat, au fost salvați. Acesta este principalul lucru. Îi așteptăm pe eroii noștri la Sevastopol”.

Ilya Ponomaryov, un fost deputat rus care locuiește acum la Kiev, susține că doar 58 de membri ai echipajului din 510 au supraviețuit, dar nu este clar care este sursa acestei cifre, arată tv8.md

Totodată, Ucraina susține că că Anton Kuprin, comandantul crucișătorului Moskva, ar fi murit în timpul exploziei de la bordul navei. coral