Potrivit sentinței pronunțate de Tribunalul Militar din Cluj-Napoca pe 2 iulie, jandarmul a primit o condamnare la opt luni de închisoare cu amânare pentru purtare abuzivă. Decizia a fost luată în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției, notează publicația locală Alba 24. Incidentul a avut loc la cea mai recentă ediție a festivalului Untold, cea din august 2019.

Instanța a decis și că jandarmul trebuie să îi plătească tânărului suma de 4.760 de lei, cheltuieli de judecată, și 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 4 august 2019.

Potrivit motivării publicate de Tribunalul Militar Cluj-Napoca, atunci câțiva tineri în stare de ebrietate făceau scandal în apropierea cortului SMURD de la Untold. Ei încercau să afle detalii în legătură cu starea unei prietene care avusese nevoie de îngrijiri medicale. Un echipaj de jandarmi a ajuns în zonă, iar unul dintre ei a scos un tânăr din mulțime pentru a-l legitima.

„Acesta a refuzat, continuând să aibă o atitudine recalcitrantă, înjurându-i și adresându-le amenințări, respectiv că va aranja să fie dați afară”, se arată în motivarea instanței. Jandarmul l-a luat în brațe pe tânăr, vrând să-l imobilizeze și a încercat să-l pună la pământ, fără succes însă. Atunci a început să-i aplice „câteva lovituri cu pumnul în zona abdomenului și a feței” pentru a-l liniști, se mai menționează în documentul instanței. Doi colegi au încercat să-l oprească pe jandarm Doi colegi ai jandarmului au intervenit încercând să-l oprească. „Întrucât I.M.-C. continua să-i aplice lovituri persoanei vătămate U.R., P.D.D., fără a-l lăsa de braț pe U.R., i-a solicitat inculpatului sg.maj. P.A.I. care se afla la câțiva pași în urma lor, să intervină, acesta interpunându-se între inculpatul I.M.-C.și persoana vătămată U.R. În acel moment, inculpatul I.M.-C. s-a liniștit, fiind dat la o parte de către inculpatul P.A.I., care a prins el de braț persoana vătămată, continuându-și astfel drumul spre autoturismul de serviciu cu persoana vătămată imobilizată de brațe în continuare”, se mai arată în motivare.

Ulterior, tânărul a fost băgat în autospeciala jandarmilor, a fost legitimat, amendat și apoi lăsat să plece.
 

coral