Un cunoscut al forțelor de ordine, condamnat anterior pentru trafic de droguri de mare risc, scapă din arest preventiv, după ce magistrații clujeni au decis înlocuirea măsurii cu cea a arestului la domiciliu. Trimis în judecată, din nou, pentru trafic de droguri, clujeanul Gabor Orlando Gheorghe a fost eliberat de către judecătorii de la Tribunalul Cluj, care au dispus împotriva acestuia măsura arestului la domiciliu, acesta urmând să respecte mai multe obligații impuse de către instanță.

Clujeanul nu se afla la primul contact cu legea penală, fiind de aproape 10 ani în domeniul traficului de droguri de mare risc, în special în ceea ce privește traficul de etnobotanice. Acesta fusese condamnat și în urmă cu aproximativ 3 ani, când Curtea de Apel Alba Iulia soluționa un amplu dosar de trafic de droguri, care a dus la condamnarea a peste  20 de persoane, membre ale unui grup infracțional organizat, specializat în traficul de etnobotanice.

Supranumită "Operațiunea Transilvania", operațiunea derulată de BCCO Alba Iulia, a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Inculpaţii cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro. La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din substanţe psihoactive, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat.

Potrivit anchetatorilor, gruparea a ”traficat” peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza. „Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

In cadrul acestui doar, inculpatul Gabor Orlando Gheorghe, lăsat în libertate zilele trecute de către judecătorii clujeni, era condamnat la pedeapsa de doar un an de închisoare, cu suspendare. Ancheta a fost coordonată de caomandantul de atunci al BCCO Alba Iulia, Traian Berbecean.
 

coral