Defrișările ilegale tot mai dese din România și răfuielile dintre ”mafia lemnului” și pădurari au atras atenția chiar și realizatorilor de documentare din Statele Unite ale Americii. Astfel, Netflix va prezenta ilegalitățile privind defrișările ilegale de la noi din țară, în cadrul unui serial documentar, numit ”Broken”.

Pentru episodul din România, echipa de jurnaliști de la Netflix s-a întâlnit cu Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green, cu care au mers în parcul național Domogled-Valea Cernei.

Totuși, filmările nu au decurs deloc lin, Păun povestind cum atât el, cât și echipa de la Netflix au fost blocați și agresați de un grup de persoane care tăiau ilegal lemne.

„A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA. Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens, dar nu așa, imediat, ci după ce am escaladat, pentru că poliția locală a încercat să acopere cazul și doar când am escaladat la Inspectoratul General al Poliției și Județean din zona respectivă și la Garda Forestieră s-a constatat”, a povestit Gabriel Păun. „În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun, potrivit Digi 24.

„Am fost un pic surprins de decizia lor (a celor de la Netflix – n.r.) de a alege România și când i-am întrebat am înțeles că au făcut-o pentru că au fost la rândul lor șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți în România dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a explicat Gabriel Păun.

„Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de țări. Abordează afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic). Serialul grupează mai multe documentare realizate de creatorii seriilor „Rotten” și „Anthony Bourdain: Parts Unknown” pentru platforma Netflix. Este un grupaj de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență. 

coral