În cadrul conferinței de presă susținută astăzi, Klaus Iohannis, acesta a fost întrebat de către jurnaliști dacă, în situația epidemiologică actuală, organizarea alegerilor parlamentare este oportună. Acesta a accentuat ideea conform căreia „o democrație nu funcționează fără alegeri”. Totuși, de asemenea, în democrație sunt primordiale interesele și nevoile cetățenilor.

„O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții și mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni, nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja”

O altă întrebare adresată a fost în legătură cu proiectul de lege depus care prevede amânarea alegerilor pentru luna martie a anului următor.

„Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja. Mandatul parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, e definit de constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de 3 luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură aceste lucruri prin constituție nu sunt posibile. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, sigur, doar că nu acum când suntem în plină pregătire pentru alegeri”, a spus președintele.

Deși numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a crescut considerabil după alegerile locale, Klaus Iohannis nu consideră că acestea au influențat situația epidemiologică. El consideră că, multe persoane s-au infectat după ce au participat la manifestații și petreceri organizate ilegal la scurt timp după finalizarea alegerilor.

„Nu cred. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după, ilegal. Probabil unii la aceste petreceri au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie. Dar nu alegerile au dus la aceste creșteri”, a afirmat Klaus Iohannis.

coral