Institutul de Speologie “Emil Racoviță” din Cluj-Napoca aniversează duminică un secol de existență.

Este o dublă sărbătoare în mediul academic din Cluj-Napoca – 100 de ani de speologie în România și 100 de ani de existență a primului institut de speologie din lume.

Cu ocazia centenarului, institutul clujean, în colaborare cu Muzeul Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai” pregătesc o expoziție omagială și în același timp itinerantă, prin prezentarea în premieră a unor obiecte și documente. Din cauza măsurilor impuse, în contextul pandemiei COVID 19, organizatorii prezintă expoziția în format virtual pe site-ul speologie100.webador.com. Tot pe acest site va fi prezentat și un volum aniversar.

Institutul de Speologie “Emil Racoviță”, primul de acest gen din întreaga lume, își datorează existența inițiativei marelui savant Emil Racoviță (1868-1947), biolog, explorator polar și fondatorul biospeologiei, crearea acestui institut fiind consfințită printr-o lege specială, promulgată la 26 aprilie 1920.

Pentru început, institutul a funcționat ca parte componentă a Facultății de Științe din Cluj, reprezentând cadrul oficial în care fondatorul său a mutat și sediul Societății Științifice “Biospeologica”, pe care o întemeiase în 1907, ca instrument internațional de coordonare a activității tuturor zoologilor interesați de studiul faunei subterane.

Alături de Emil Racoviță, în institutul din Cluj și-au desfășurat activitatea doi eminenți biologi: francezul Rene Jeannel, entomolog și biogeograf de seama și elvețianul Pierre-Alfred Chappuis, specialist în fauna acvatică subterană.

În 1956, institutul a fost reorganizat sub conducerea profesorului Constantin Motas (1891-1980), în noua sa structură el având sediul central la București și o secție la Cluj, iar patru ani mai tarziu, a trecut sub egida Academiei Române, sub conducerea profesorului Traian Orghidan și a profesoarei Margareta Dumitrescu, primind numele de Institutul de Speologie “Emil Racoviță”.

În deceniile următoare, vastului program biospeologic pe care Emil Racoviță îl concepuse inițial în scopul de a ajunge la o reconstituire cât mai fidelă a istoriei naturale a domeniului subteran, i s-au adăugat studii din sfera speologiei fizice și paleontologiei.

Justificată de faptul că speologia este o știință prin excelență sintetică, această multiplicare a direcțiilor de cercetare a avut drept consecință perpetuarea și consolidarea recunoașterii de care institutul s-a bucurat de la bun început pe plan internațional.

În prezent, organizat sub egida Academiei Române, Institutul de Speologie “Emil Racoviță” cuprinde cinci compartimente cu direcții și programe specifice de cercetare: Biospeologie si Edafobiologia Carstului, Geospeologie si Paleontologie, Carstonomie, Cadastrul si Protectia Carstului, Hidrogeochimie și Compartimentul Cluj – Napoca. coral