Clujul se pregătește să lanseze un proiect despre care s-a mai vorbit, dar care, prin modul său de punere în aplicare, este primul din această parte a Europei. Vorbim despre senzori aplicați în asfalt, care vor transmite în timp real date despre locurile de parcare libere din centrul orașului. 

Licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca a avut cinci ofertanți. Câștigătoare a fost desemnată asocierea Telekom România – Life Is Hard. Cele două companii vor fi asistate de specialiști de la Bosch.

Primăria vorbește din 2017 despre această soluție, care a apărut apoi și în programul de bugetare participativă, dar nu cu senzori, ci cu camere video. Până la urmă, s-a decis instalarea senzorilor, urmând ca unele dintre zone să aibă și componenta de supraveghere video.

Se va monta câte un senzor pentru fiecare loc de parcare din zona 1 a municipiului. Senzorul va fi prins cu adeziv și șuruburi în asfalt; el va transmite în timp real date către server prin nouă gateway-uri LoRa. Aceste gateway-uri vor putea fi folosite pentru a colecta date și de la alte eventuale contoare instalate de municipalitate.

Informațiile oferite de senzori vor fi incluse într-o aplicație, iar șoferii vor putea afla în timp real unde sunt locuri de parcare libere în zona I. Poliția Locală va afla și ea unde este ocupat un loc, însă fără a fi achitată taxa de parcare.

Senzorii vor fi plasați și în stațiile de transport public, astfel încât să alerteze autoritățile în cazul în care un automobil staționează pe locul dedicat exclusiv mijloacelor de transport în comun.

Lucrările ar urma să înceapă luna aceasta și durează puțin, doar 45 de zile. Practic, în septembrie, cel târziu în octombrie, senzorii vor fi funcționali.

coral