În urmă cu câteva săptămâni la Cluj-Napoca a fost aprobat proiectul „Vinerea Verde”, prin care clujenii pot circula gratuit cu autobuzul. Din păcate, însă, oamenii continuă să aleagă autobuzul. Clujeanul Florin Moroșanu a povestit pe Facebook situația prin care a trecut el în autobuz în Vinerea Verde.

„Vreme perfecta în dimineața asta, o dimineața răcoroasă de final de Iulie.

Comparativ cu alte zile, azi la șapte si un sfert e aer plăcut și parca suflă un soi de vânt. Dar nu e vânt e o mișcare delicată a aerului.

Mă uit pe panoul electronic să vad când vine 21. Mai am trei minute.

Nu prea sunt mașini pe Bună Ziua. Aud un soi de huruit și ma gândesc ca vine o motocicletă mai nervoasă. Apoi vad de fapt cine produce sunetul. E un Dodge Charger, o mașină de prin '70 neagra ca un dric mortuar, o cărămidă pe roti extrem de puternica. Dar frumoasa peste măsură.

Stă la semafor și am timp sa uit la ea. Nu am cuvinte sa descriu cât de bine a fost recondiționat. Ideea de renaștere i se potrivește perfect. Și apoi la verde a pornit ca o rachetă…

Vine 21, mă sui în el, acolo la mijloc unde e locul meu, îmi pun căștile în urechi și încep sa fiu atent, adică încep sa număr.

În total au fost cu urcări și coborâri, 28 femei și 8 bărbați.

Femeile stau pe scaun majoritatea, bărbații în picioare, mai puțin unul care a mers pana la capăt în Mihai Viteazu ca și mine. Patru bărbați la mijloc, doi în spate, doi în fată.

Dacă ar fi fost o un joc de strategie, war game, noi barbatii am fi fost înconjurați și pierdeam lupta. Am zâmbit sub mască. Nu știu cum ne-am aranjat asa.

Doua persoane și-au validat abonamentul din aceeași obișnuită din primul episod dar nu a cumpărat nimeni bilet.

Majoritatea eram cu telefonul în mană, am încercat sa îmi amintesc ce făceam acum 20 de ani în bus când nu erau telefoane, cum ne comportam. Eu ma uitam pe geam:).

În căști la radio era începută de ceva vreme melodia What a wonderful world a lui Louis Armstrong.

Devin constient doar când aud vocea inconfundabila a lui Armstrong zicând I see friends shaking hands Saying, "How do you do?"

Îmi dau seama ca azi începe TIFF și o sa vad oameni dragi pe care nu i-am văzut de multa vreme. Ma rog sa iasă bine TIFF, toți avem nevoie de asta.

Final

Vinerea se circula fără bilet, adică gratis. Oameni buni, circulați cu busul cât de des puteți, e o lume întreaga aici”, a povestit Florin Moroșanu.

  coral