Lacul Cozia, care se ascunde în pădurile din împrejurimile Devei, este un veritabil sanctuar al faunei sălbatice, dar mai multe tragedii i-au adus o faimă rea.

Lacul blestemat din România

Un drum forestier care este impracticabil cu autoturismele îi aduce pe călători din satul Cozia, care se află la cinci kilometri de Deva, până pe malul Lacului Cozia, care este situat la aproximativ 20-30 de minute de mers pe jos de la marginea așezării.

Întinderea de apă din mijlocul pădurii, înființată după ce o veche carieră minieră a fost inundată, este rar vizitată de oameni, dar împrejurimile ei au devenit în ultimii ani un sanctuar al animalelor și păsărilor sălbatice. Lacul Cozia este căutat de pescari, dar unii dintre localnici nu îl privesc cu încredere. Mai multe tragedii le amintesc oamenilor din zonă de acel ”lac blestemat”.

Astfel că de-a lungul timpului, mai mulți localnici și-au pierdut viața în apele acestui lac, dar cea mai cutremurătoare tragedie, care a rămas neelucidată până în prezent, a fost descoperită în urmă cu 15 ani. În duminica de 27 noiembrie 2005, câțiva pescari veniți pe malul lacului au observat în apropiere de mal un sac de nylon:

„Unul dintre ei a observat la suprafaţa lacului câteva pungi în care au crezut că este un peşte mort. Au agăţat, cu undiţa, punga şi au tras-o spre malul lacului. Când au adus-o aproape de malul lacului, cei doi şi-au dat seama că înăuntru era cadavrul unei persoane. Corpul era pus într-un sac de plastic, iar pe cap avea o pungă legată la gât. Tot corpul bărbatului era înfăşurat cu sfori de alpinism şi cabluri”, spunea fostul ziar local „Cuvântul Liber”.

Ce s-a descoperit

De altfel, medicii legiști și-au dat seana că victima, cu vârsta de 35-40 de ani, era moartă de aproximativ un an, iar mâinile îi erau mâncate de pești. De asemenea, urmele unor lovituri puternice au putit fi observate, la fel ca și fracturile de coaste. Cadavrul a fost îndoit de la jumătate, legat cu o cordelină, apoi cu un lanț de macara și îndesat în sac. Cel care a dorit să șteargă urmele acestei crime ar fi ancorat sacul de o greutate, ca să fie tras la fundul apei. Sforile au putrezit, iar rămășițele umane au ieșit la suprafață. Anchetatorii nu au putut să stabilească identitatea victimei, iar dosarul penal a rămas până la ora actuală cu autor necunoscut.

O ipoteză care a fost lansată de autorități la scurt timp după descoperirea macabră a fost cea a victimei care a fost ucisă în bătaie, dar nu a fost neglijată nici suspiciunea unui accident rutier, pe care cel care l-a cauzat a dorit să țină sub tăcere. La peste 15 ani de la această descoperite groaznică, ancheta a rămas fără niciun rezultat. De menționat este că în Deva anilor 2000, mai multe crime și acte de violență extremă au rămas cu autori neștiuți.

coral