Laura Codruţa Kovesi este favorită pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a clasat pe primul loc la selecţia organizată de comisia de specialişti, care a transmis lista primilor trei clasaţi după interviul de la finalul săptămânii trecute.

Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului-şef al Parchetului European.

Conform regulamentului Parchetului European, adoptat în urmă cu doi ani, Parlamentul European și Consiliul Uniunii trebuie să voteze și să ajungă la un nume comun cel târziu până la data 1 martie. Așadar, pe parcursul lunii februarie ne așteptăm să vedem un vot în cele două foruri pentru desemnarea șefului instituției care ar urma să înceapă să funcționeze în 2020.

Laura Codruța Kovesi este prima desemnată de comisia formată din 12 specialiști din statele Uniunii Europene. Pe listă se mai regăsesc alte două nume de profesioniști, un procuror din Franța și unul din Germania. Comisia a analizat 24 de candidaturi considerate eligibile. Dintre acestea, 11 au trecut în etapa următoare, cea a interviului, care a avut loc în cursul săptămânii trecute. După acest interviu a fost întocmită această listă finală, transmisă atât către Parlamentul European, cât și către Consiliul Uniunii Europene, în vederea demarării procedurii pentru numirea șefului instituției europene. Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută de România.

coral