O nouă lege importantă a fost promulgată de Klaus Iohannis vineri, 3 iunie. De acum, alte infracțiuni comise pe teritoriul țării noastre vor fi pedepsite cu închisoarea. Vorbim de condamnări ce pornesc de la șase luni și pot ajunge până la trei ani în spatele gratiilor. Proiectul de lege fusese atacat la Curtea Constituțională.

O nouă lege a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea defăimării a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis vineri, 3 iunie 2022. De acum, potrivit documentului, cei care vor incita la ură pe criterii politice şi rasiale riscă să fie pedepsiţi cu închisoarea.

În propunerea legislativă adoptată de către deputați se menționează că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă”.

Proiectul de lege, atacat la CCR

Proiectul de lege a fost atacat inițial la CCR. Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei a anunţat că USR va ataca la CCR proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate.

El a afirmat că nu este potrivit, mai ales în vremurile pe care le trăim acum, având în vedere experienţa anilor trecuţi, şi anume „încercările lui Liviu Dragnea de a ne impune anumite limitări din acestea ale libertăţii de expresie”.

La sfârșitul lunii aprilie, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate, obiecţiile de neconstituţionalitate ale Avocatului Poporului şi USR pe proiectul de lege privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce a fost adăugat şi criteriul „opinie ori apartenenţă politică” între categoriile vizate. Cu alte cuvinte, CCR a decis că legea este constituțională.

coral