S-a aprobat oficial consumul de insecte în Uniunea Europeană. Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a luat hotărârea miercuri. Iată care este cel mai nou și mai bizar produs alimentar ce ar putea să fie pus la dispoziția europenilor, în diferite forme.

De ce s-a consumul de insecte în UE

Potrivit Autorității Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), o anumită insectă este sigură pentru consumul uman, atât ca atare, cât și ca aditiv pudră. Decizia acestei instituții reprezintă primul pas în aprobarea vânzării acestui nou aliment, sub formă de fursecuri, batoane de proteine, snacks-uri și altele.

În general, insectele încep să fie privite ca o sursă mai sustenabilă de proteine, datorită impactului lor mai mic asupra mediului. În plus, acestea au valori nutriţionale ridicate. Din aceste motive, insectele atrag inanţare din partea fondurilor de investiţii. Unii giganți din industria alimentară, ca Nestle SA și Cargill Inc. sunt interesate de acest tip de alimente.

Care este cel mai nou și mai bizar produs alimentar sigur pentru consum

Potrivit Autorității Europeane pentru Siguranţa Alimentară, viermele de făină este bun pentru a fi consumat de oameni. Aceasta este prima evaluare pe care EPSA a făcut-în legătură cu riscul introducerii insectelor în alimentația oamenilor. Alte 14 astfel de cereri de analiză sunt în curs de desfășurare. Între acestea se numără unele ce se referă la greieri și lăcuste.

Hotărârea EFSA va da un impuls afacerilor ce au drept obiect creşterea de insecte. Andrea Germini, şef de echipă la EFSA, a declarat că aprobarea dată pentru viermele de făină oferă oportunităţi de marketing. Conform firmei de cercetare Arcluster, acest domeniu va creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel mondial, până în anul 2025.

În ce țări din UE este permisă deja vânzarea de alimente ce conțin insecte

Câteva țări din Uniunea Europeană permit deja vânzarea de alimente ce conțin insecte în magazine. Între acestea se numără Finlanda, Belgia şi Olanda. În total, aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt incluse în alimentația a două miliarde de persoane din toată lumea.

Totuși, mulți europeni încă ar trebui să depăşească senzația de repulsie pe care le-o provoacă ideea de a se hrăni cu insecte. De altfel, în Europa și-au luat avânt multe start-up-uri concentrate pe creşterea insectelor. Au fost alocare fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar a dat undă verde pentru utilizarea insectelor pentru hrana câinilor, pisicilor sau a peștilor.

Insectele, o soluție ”promițătoare” în industria alimentară

Christophe Derrien, secretar general al organizației International Platform of Insects for Food and Feed, a spus, în urmă cu ceva timp, că se produc alimente cu insecte întregi, ca aperitiv, sau gustări cu insecte procesate în batoane sau pastă și chiar burgeri.

”Credem că folosirea insectelor pentru hrană este o soluție la una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm pe această planetă. În contextul unor resurse limitate, producția de insecte nu este foarte costisitoare și oferă posibilitatea de a produce proteine de înaltă calitate. Este o soluție foarte promițătoare”, a spus el. coral