Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice din zeci de orașe și comune din România, iar lista acestora va fi completată cu toate localitățile în care rata de infectare a depășit 3 cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori.

În județele Sălaj și Cluj, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile și raportate la mia de locuitori este mult peste 5.

Dincolo de scenariul roșu, autoritățile iau în calcul carantina în mai multe orașe.

Acum, trasmiterea comunitară crește alarmant.

Din acest motiv, autoritățile din județul Sălaj au decis deja că trei orașe vor intra în carantină. Mai exact, Zalău, unde avem rata incidenței la 8,6, Cehu Silvaniei, cu 9.85 la mia de locuitori și Jibou, unde a fost depășit pragul de 10 la mia de locuitori

Nu se va intra ori ieși fără motiv întemeiat din niciuna dintre aceste localități.

Și județul Cluj a trecut marți de o medie de 5 cazuri la mia de locuitori, calculată pentru ultimele 14 zile.

Comitetele județene pentru situații de urgență au impus în ultimele zile purtarea obligatorie a măștii de protecție de către toate persoanele cu o vârstă de peste 5 ani în spațiile publice din mai multe localități, ca urmare a depășirii ratei de infectare cu Covid-19 de 3 la mia de locuitori.

Măsura, însoțită și de alte restricții, este valabilă timp de 14 zile, urmând să fie anulată sau prelungită după această perioadă în funcție de rata infectării din acel moment.

Nerespectarea acestei măsuri este sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Purtarea măștii de protecție este, astfel, obligatorie în București, în urma deciziei Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Orașe mari și județe întregi pe listă

Masca a devenit obligatorie și în spațiile publice din tot județul Timiș, unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 1,5 la mia de locuitori în 20 de localități, inclusiv municipiul Timișoara, iar nouă localităţi au trecut de 3 la mia de locuitori, potrivit CJSU Timiș.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a stabilit că masca este obligatorie în toate spațiile publice din municipiul Cluj Napoca, comuna Florești, cea mai mare din România, precum și în municipiul Gherla şi în comunele Câţcău şi Sic.

La rândul său, CJSU Sălaj a decis că portul măştii în toate spaţiile publice deschise este obligatoriu în municipiul Zalău şi comunele Bănişor, Carastelec, Hereclean, Treznea şi Sălăţig.

O măsură similară a fost luată de către CJSU Dolj, care a impus obligativitatea purtării măștii în spațiile publice din municipiul Craiova și comuna Cârcea.

Masca de protecție este obligatorie și în municipiul Miercurea Ciuc (județul Harhita), dar nu și în localitățile componente Harghita-Băi, Jigodin-Băi şi Ciba, potrivit unei hotătâri a Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Și CJSU Mureş a hotărât ca purtarea măştii de protecţie să devină obligatorie în toate spaţiile publice deschise din Târgu Mureş şi din Ungheni, Cozma, Cristeşti, Sâncraiu de Mureş, Sângeorgiu de Mureş, Sântana de Mureş, pe fondul creşterii numărului cazurilor pozitive de COVID-19.

Obligativitatea purtării măștii de protecție a fost introdusă și în toate spațiile publice din municipiul Sfântu Gheorghe (județul Covasna).

Aceeași restricție, care prevede portul obligatoriu al măștii, a fost reglementată de CJSU Prahova în 9 comune: Păuleşti, Sălciile, Gura Vadului, Plopu, Blejoi, Breaza, Surani, Fulga şi Măneşti.

Masca de protecţie a devenit obligatorie în toate spaţiile deschise și din municipiul Suceava, conform deciziei CJSU.

De asemenea, CJSU Hunedoara a hotărât că purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toate locurile publice deschise din 24 de localităţi din zona rurală a judeţului.

Aceeași măsură a fost luată de CJSU Olt pentru municipiul Caracal și comunele Cezieni și Perieți.

Totodată, CJSU Sibiu a hotărât purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice din 17 localități din județ: Apoldu de Jos (Sat Apoldu de Jos), Bârghiş (Sat Bârghiş), Porumbacu de Jos (Sat Scoreiu şi Sat Colun), Şura Mare (Sat Hamba), Şelimbăr (Sat Mohu), Arpaşu de Jos (Sat Nou Român), Ludoş (Sat Gusu), Aţel (Sat Dupuş), Merghindeal (Sat Merghindeal şi Sat Dealu Frumos), Nocrich (Sat Nocrich), Loamneş (Sat Armeni), Sălişte (Oraş Sălişte), Alţâna (Sat Beneşti), Roşia (Sat Caşolţ) şi Racoviţa (Sat Racoviţa).

Caraș Severin este alt județ din România în care purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în toate localitățile aflate pe tot teritoriul său, potrivit unei hotărâri a CJSU.

Masca este obligatorie și în localitățile Cuca și Ivești, conform unui anunț al CJSU Galați.

  coral