Exceptand anumite sectoare de activitate, angrenate in lupta impotriva epidemiei de coronavirus, Guvernul pregateste o Ordonanta de urgenta prin care va trimite in somaj tehnic o mare parte din personalul angajat la stat.

Anunt foarte prost pentru bugetari. Guvernul pregateste trimiterea angajatilor la stat, care nu se afla in prima linie a luptei impotriva coronavirusului, in somaj tehnic, asa cum a anuntat miercuri Premierul Ludovic Orban.

Concret, angajatii din sectorul public vor fi imparti in categorii, urmand sa munceasca fiecare cate 15 zile, iar apoi sa petreaca 15 zile intr-un somaj tehnic remunerat dupa sistemul cu 75%.

”Pregatim o reglementare in domeniu. Aici, in primul rand, trebuie sa va spun ca sunt zone publice, care nu pot fi afectate, in care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare.

Sectoarele intangibile
Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, politisti. De asemenea, nu putem afecta zona militara.

De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, pentru ca ANOFM este implicata direct in procesarea si in acordarea sumelor necesare pentru somajul tehnic, pentru angajatii care beneficiaza de somaj tehnic.

Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de incarcate, unde nu putem sa luam astfel de masuri similare cu somajul tehnic. In alte sectoare publice ne-am gandit la un mecanism, pe care il vom introduce intr-o reglementare, care tine oarecum si de o evitare a riscului de raspandire a virusului.

”Un mecanism simplu”

Un mecanism relativ simplu, in care impartim angajatii in doua – angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice. Jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic – platiti la fel cum sunt platiti cei din somaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la munca ceilalti, care au stat in somaj tehnic perioada respectiva”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seara, in direct pe B1 TV.

Orban a precizat ca masura este deja gandita si ca urmeaza sa fie implementata sub forma unei Ordonante de urgenta. Va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru cea locala si institutiile autonome, aratat el.

In plus, seful Guvernului a explicat ca nu vor fi acordate tichete de masa celor in somaj tehnic, precizand ca doreste ca somajul tehnic sa dureze cat mai putin si sa se incheie cu reintoarcerea la munca.

”Dorim ca firmele sa isi reia activitatea si sa cheme oamenii la munca”, a mai spus Premierul. coral