Când suntem tineri, avem tendința de a ne considera părinții noștri ca fiind indestructibili. Nu ne gândim cu adevărat la mortalitatea lor și la faptul că într-o zi nu vor mai fi aici pentru noi. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, începem să ne dăm seama că părinții noștri nu sunt nemuritori.

În acest moment al vieții, mulți oameni se găsesc în situația de a avea grijă de părinți îmbătrâniți care au nevoie de ajutor cu sarcinile zilnice, cum ar fi îmbăierea și mâncatul. Aceasta poate fi o responsabilitate copleșitoare, mai ales dacă este pentru prima dată când părintele tău are nevoie de asistență sau dacă are demență sau alte afecțiuni cronice care fac dificilă îngrijirea lor pe cont propriu.

Dacă vi s-a încredințat sarcina de a oferi îngrijire unui părinte în vârstă, este important să înțelegeți riscurile implicate la domiciliu. Este posibil ca părintele dvs. să nu mai poată să se ajute singur în mod obișnuit, cum ar fi să se îmbrace sau să facă baie în siguranță fără să cadă sau să se rănească și mai mult. Dacă sunteți îngrijorat de siguranța lor acasă din cauza acestor schimbări în tiparele normale de comportament, luați în considerare angajarea unor îngrijitori profesioniști care să îi ajute cu sarcinile zilnice sau chiar mutarea lor într-un azil de bătrâni în București.

Acordați atenție la apariția unor semne de tulburări cognitive

Este posibil ca părintele dvs. în vârstă să se confrunte cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dizabilități fizice și cognitive. Acestea pot fi foarte dificil de gestionat pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă bănuiți că părintele dvs. are nevoie de ajutor, este important să știți ce fel de asistență profesională să solicitați.

Pentru început, ar trebui să stabiliți dacă părintele dumneavoastră suferă de dizabilități cognitive. Aceasta poate include pierderi de memorie sau dificultăți în procesarea informațiilor. De exemplu, este posibil ca o persoană în vârstă să nu recunoască momentul în care trebuie să meargă la baie sau să mănânce. De asemenea, pot uita numele persoanelor pe care le cunosc foarte bine sau chiar pot deveni confuze cu privire la locul în care se află în propria lor casă.

Este important să acordați atenție lucrurilor pe care părintele dvs. în vârstă s-ar putea să nu le fi observat înainte, cum ar fi pericolele de împiedicare sau de cădere. De exemplu, un covor așezat în fața chiuvetei ar putea face ca cineva să se împiedice dacă nu îl vede.

De asemenea, ar trebui să vă asigurați că există o iluminare adecvată în toate zonele casei, astfel încât părintele dvs. în vârstă să poată vedea pe unde merge și să evite împiedicările și căderile.

În plus față de aceste lucruri, este important să vă asigurați că ați curățat dezordinea din încăperi precum dulapurile și dulapurile din bucătărie, deoarece aceste zone pot conține obiecte care ar putea provoca răni dacă cad pe piciorul sau capul cuiva în timp ce se mișcă în interiorul lor.

Părintele dumneavoastră care îmbătrânește este o persoană minunată și îl iubiți foarte mult. Acestea fiind spuse, pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința de a deveni mai vulnerabili.

Riscuri care pot apărea atunci când aveți grijă de un părinte în vârstă la domiciliu

În baie:

-Părintele dumneavoastră ar putea aluneca și cădea pe podeaua umedă sau ar putea face o cădere la duș. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că pardoseala este uscată și curată și asigurați-vă că există covorașe de baie antiderapante atunci când părintele dumneavoastră face duș sau baie.

-Dacă tatăl dvs. folosește un umblător sau un baston, s-ar putea să se împiedice de el dacă este lăsat în drum. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că toate umblătoarele și bastoanele sunt depozitate într-un loc sigur, astfel încât să nu fie răsturnate din greșeală.

În bucătărie:

-Tatăl dumneavoastră s-ar putea să nu mai poată ajunge cu ușurință la dulapurile înalte sau să deschidă sticlele cu ușurință – iar acest lucru poate duce la accidente cu lichide fierbinți sau obiecte ascuțite. Dacă are nevoie de ajutor pentru a deschide lucruri aflate la înălțime pe rafturi, sfătuiți-l să ceară ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei în loc să o facă singur.

Ar trebui să vă faceți timp să vă plimbați prin casa persoanei dragi și să identificați orice pericole care ar putea provoca răni sau consecințe grave. Luați în considerare în mod special zonele în care există podele dure, cum ar fi gresia sau parchetul din lemn, mai degrabă decât covoare sau mochete, scări, cabluri electrice slăbite, covorașe antiderapante, balustrade slăbite pe scări și mobilă grea care ar putea fi dificil de mutat în caz de nevoie. coral