Premierul Ludovic Orban a declarat ca nu exista niciun proiect pentru inlocuierea alocatiilor pentru copii cu vouchere.

Alocatii 2020. Intrebat in legatura cu o posibila inlocuire a alocatiilor pentru copii cu vouchere, Ludovic Orban a raspuns ca doar a dat ca exemple ca sunt si alte modalitati de sprijin financiar, ca in alte tari.

„Nu exista niciun fel de proiect referitor la acest aspect”, a spus Orban.

El a subliniat inca odata ca „PNL a avut intotdeauna grija ca alocatiile pentru copii sa creasca”.

„Ultimele majorari, in 2008, 2015 si 2019 au fost facute la initiativa PNL. Tot noi am stabilit ca alocatiile sa fie indexate cu rata inflatiei.”, a afirmat Orban.

Alocatii 2020. Ministrul Muncii: Banii din alocatii „se mai joaca si la pacanele”.

”Se intampla ca alocatiile copiilor sa fie folosite si pentru cheltuieli altele decat cele necesare cresterii si dezvoltarii copilului, a spus ministrul interimar si desemnat al Muncii, Violeta Alexandru. Intr-o postare pe Facebook, ea a spus ca banii din alocatii „se mai joaca si la pacanele”.

Ministrul desemnat al Finantelor, Florin Citu, a afirmat luni ca ar sustine varianta inlocuirii alocatiilor pentru copii cu vouchere, acest sistem fiind folosit si in Statele Unite ale Americii pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri.

Alocatii 2020. Ce spune ministrul de Finante?

Citu a fost intrebat luni despre dublarea alocatiilor pentru copii si daca se va merge pe aceasta varianta, mentionata de premierul Ludovic Orban.

„Majorarea a fost amanata pentru ca a venit fara surse de finantare. A fost un amendament aruncat in ultimul moment fara sursa de finantare. Daca erau responsabili, trebuia sa vina si cu sursa de finantare. Vom cauta si vom gasi bani si pentru cresterea alocatiilor din august 2020. Propunerea domnului premier este o propunere interesanta, este un sistem folosit si in SUA pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri si vor fi directionati catre sanatate, educatie etc.

Este un sistem folosit si in SUA si in Finlanda. Nu e o inca o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred ca mai multe detalii are doamna ministru de la Munca (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o varianta pe care eu as sustine-o daca este o decizie sa mergem in aceasta directie. Dar nu inseamna ca sunt bani mai putini. Vouchere inseamna tot bani. Vrem sa ne asiguram ca acesti bani sunt folositi in beneficiul copiilor si nu in alte scopuri”, a explicat Citu la Digi24. coral