Vesti bune pentru locuitorii Romaniei! Ludovic Orban a declarat azi, dupa sedinta Grupului de Suport Tehnico-Stiintific privind gestionarea bolilor inalt-contagioase pe teritoriul tarii noastre, ca s-a discutat, in principal, despre masurile de relaxare viitoare in plina epidemie de coronavirus. Conform celor mai noi informatii, furnizate astazi, inainte de ora 12:00, bilantul mortilor de COVID-19 in Romania a ajuns la 552, iar la nivel mondial, 191.189.

Ludovic Orban, anunturi privind masurile de relaxare in plina epidemie de coronavirus

In timpul declaratiilor de azi, premierul roman a anuntat ca au fost inventariate toate restrictiile impuse, pentru ca acestea trebuie ridicate treptat si la fiecare noua relaxare trebuie facuta o evaluarea a riscurilor si a efectelor, dupa doua saptamani.

“A fost o discutie dedicata in principal unei analize a masurilor de relaxare viitoare pentru ca este clar ca trebuie sa facem o inventariere a tuturor masurilor restrictive luate odata cu debutul pandemiei si sa facem o analiza a acestor masuri si sa stabilim criterii obiective cu privire la cadenta masurilor de relaxare”, a declarat Ludovic Orban la finalul sedintei Grupului de Suport Tehnico-Stiintific privind gestionarea bolilor inalt-contagioase pe teritoriul Romaniei, relateaza news.ro.

Prim-ministrul a mai dezvaluit ca s-a discutat despre metodologia care va fi aplicata in momentul in care se vor relaxa restrictiile.

“Va cuprinde evaluarea din punct de vedere epidemiologic si masuri aferente masurii de relaxare. S-au discutat multe idei – care mi se par bune – realizarea unui triaj cu termometre electronice., la compani, instttii si scoli. Pentru a putea pune in aplicare o astfel de masura este necesara dotarea comapniilor si institutiilor. Daca persoana are peste 37 de grade, sa nu i se permita accesul la munca si sa fie supusa unei evaluari, inclusiv testarea pentru covid”, a mai spus Ludovic Orban.

Seful Guvernului a subliniat ca aplicarea acestei masuri presupune o pregatire.

“Trebuie sa facem o evaluarea a capacitatii de productie (…) Trebuie sa fie facuta o relaxare in etape, cu relaxarea acolo unde riscul este foarte mic. Apoi, dupa doua saptamani, trebuie sa existe o evaluarea a masurii de relaxare”, a precizat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a mai spus ca elevii vor trebui sa poarte masti odata cu reluarea cursurilor, iar guvernul va avea obligatia de furniza aceste echipamente de protectie in institutiile de protectie. In acelasi timp, Ludovic Orban a mai punctat ca parcurile ar mai putea fi deschise mai devreme, insa restaurantele si cafenelele vor ramane inchise si dupa relaxarea restrictiilor.

“Riscul epidemiologic este mai mare in cazul restaurantelor, pentru ca nu poti purta masca si, astfel, riscul de transmitere al bolii este mai mare”, a mai declarat prim-ministrul Romaniei. coral