Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este „foarte mare”, avertizează premierul Ludovic Orban. El adaugă că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele legale necesare a putea asigura respectarea regulilor.

„Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică în România. Solicitarea de prelungire a stării de alertă este fundamentată de specialişti, de medici, epidemiologi, de specialişti în sănătate publică, pentru că permite autorităţilor, atât centrale, cât şi locale, să impună respectarea unui set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor”, a spus Ludovic Orban.

„Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare, pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a adăugat premierul.

Liderii PSD au decis, joi, să nu voteze prelungirea stării de alertă în forma care va fi propusă de Guvern și să modifice documentul în Parlament. Starea de alertă ar înceta în 15 iunie și pentru prelungirea ei este nevoie de adoptarea unei hotărâri de guvern care trebuie validată de Parlament. Decizia PSD vine în contextul în care INSP a anunțat o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

coral