Lupii atacă oile din comunele de prin jurul orașului Huedin. Animalele sălbatice au ucis într-o singură seară peste 100 de oi. Deoarece autoritățile locale nu au văzut o rezolvare, la îndemnul acestora, fermierul și-a îngropat animalele.

Ulterior, prefectul Clujului a aflat despre acest măcel și a pus ca toate animalele să fie dezgropate, inventariate și fermierul despăgubit. 5000 de euro este suma pe care oierul ar primi-o, în schimb rămâne de văzut dacă autoritățile vor fi pedepsite, deoarece, conform legii animalele trebuiau incinerate.

Statul despăgubește

În cazul în care lupii atacă oile, statul despăgubește fermierul, deoarece lupul este animal protejat de lege. Lupii au mai dat atacul și în Sâncraiu. Totuși, pentru a fi despăgubiți, cei care dețin animale trebuie să îndeplinească niște măsuri minime de protecție a animalelor domestice.

Ce spun autoritățile?

Mircea Abrudean, prefectul Clujului, spune că va fi găsită o soluție pentru ca animalele sălbatice să poată fi capturate sau împușcate ușor și repede pentru a nu mai produce asemenea pagube. Mai mult, conform Hotărârii de Guvern 1679/2008, fermierii au temei legal pentru a recupera prejudiciul creat de animale sălbatice.

„Omul păgubit trebuie să știe că în termen de 24 de ore de la producerea pagubei trebuie să se prezinte la Primăria din comună și să anunțe acest lucru. Primarul, în maxim 48 de ore de la sesizarea cetățeanului, are obligația de a anunța organele competente conform H.G 1679/2008 și anexelor aferente. În cazul în care nu o face poate fi sancționat.

La scurt timp se întrunește o comisie formată din 3 membri, un reprezentant al primăriei, unul al Gărzii Forestiere și unul de la Agenția pentru Protecția Mediului. Această comisie urmează să stabilească, conform unor grile cuprinse în anexe, dacă păgubitul a luat măsurile necesare de protecție a animalelor domestice sau culturii. Se votează, iar Garda Forestieră Cluj dă o decizie de despăgubire pe care o trimite la Ministerul Mediului.

Această decizie se emite în situația în care proprietarul demonstrează că a luat măsuri de protecție a animalelor domestice sau culturii. Ministerul Mediului îl despăgubește pe proprietarul fermei în cel mult 6 luni de la decizia dată de Garda Forestieră”, precizează George Bucur, reprezentant al Gărzii Forestiere Cluj pentru infohuedin.ro.

coral