Alegerile au trecut, este vremea schimbarilor. Pe lumina, infrangerea suferita de PSD a deschis o noua lupta, cea pentru putere.

Potrivit unor surse, Viorica Dancila ar fi acceptat sa faca un pas in spate, iar marti ar urma sa isi depuna demisia din fruntea partidului.

Aripa condusa de Marcel Ciolacu si Paul Stanescu ar vrea sa impuna o noua conducere. Una colectiva, de aceasta data, cu o formula de 5 presedinti executivi, printre care si Gabriela Firea, plus un presedinte interimar.

Marcel Ciolacu ar urma sa preia interimar conducerea PSD.

„Am discutat in aceasta seara cu Viorica Dancila, despre intalnirea pe care urmeaza sa o am cu presedintii de organizatii pentru a discuta despre rezultatul obtinut la aceste alegeri. Este firesc sa se intample acest lucru dupa orice scrutin. A fost un rezultat care nu ne multumeste pe niciunul dintre noi, dar asta nu inseamna ca nu exista solutii”, a scris Marcel Ciolacu pe contul sau de Facebook luni seara.

Scorul Vioricai Dancila, cel mai slab din istoria PSD

Scorul cu care a pierdut alegerile Viorica Dancila este cel mai prost din istoria PSD. Niciunul dintre fostii candidati social-democrati la presedintia tarii nu a primit atat de putine voturi.

Ion Iliescu era ales, in 1992, cu peste 7,3 milioane de voturi, in 1996 cu 5,9 milioane iar in 2000 cu 6,6 milioane de voturi. Adrian Nastase obtinea in 2004, 4,8 milioane de voturi, in timp ce Mircea Geoana si Victor Ponta au primit increderea a 5,2 milioane de romani.

Acum, Viorica Dancila este cel mai slab candidat PSD – cu 3,3 milioane de voturi.
Noua formula de conducere in PSD

Cu sau fara voia ei, social-democratii pregatesc o noua formula prin care sa fie condus partidul, cel putin pana la alegerile urmatoare. Marcel Ciolacu si Paul Stanescu au inceput negocierile subterane si vor ca deciziile sa fie luate, de acum inainte, de un presedinte interimar, alaturi de 5 presedinti executivi. Cei cinci sunt Gabriela Firea, Paul Stanescu, Marian Oprisan, Claudiu Manda si Niculae Badalau, iar presedinte interimar Marcel Ciolacu.

In prima zi dupa infrangerea rusinoasa de la alegerile prezidentiale, liderii PSD au preferat sa negocieze puterea in partid departe de ochii lumii. “PSD are nevoie de un nou inceput”, a scris pe Facebook seful Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, vorbind despre o analiza si la conducerea centrala a partidului, nu doar in organizatiile judetene. Liderul PSD Giurgiu, Niculae Badalau, cere si el “masuri ferme”.

Si cum Viorica Dancila ramane din ce in ce mai singura in PSD, in noaptea alegerilor si-a chemat intariri. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a venit in sediul din Kiseleff, fiind prezentat chiar vicepresedinte, in conducerea PSD.

Gabriel Oprea a refuzat duminica seara sa-si explice aparitia la sediul PSD, insa a revenit luni cu explicatii, pe Facebook – “Am fost invitat sa revin in PSD. Nu am venit la ciolan, am venit la greu, sa ajut si cred ca trebuie sa fim uniti.”

Vestea ca Oprea a revenit in prim planul PSD i-a nemultumit si mai mult pe unii social-democrati care vor acum o alta conducere.

Deciziile vor fi luate insa marti seara, in Comitetul Executiv National. coral