In timp ce omul lui Putin in Cecenia, Ramzan Kadirov, a atras atentia pentru sprijinul sau bombastic pentru invazia rusa in Ucraina, alti ceceni se inarmeaza din nou impotriva Rusiei, anunta Caucasus Media.

La 25 februarie, la o zi dupa ce Rusia a lansat invazia Ucrainei, seful cecen Ramzan Kadirov a adunat peste 10.000 de membri ai fortelor de securitate ruse in centrul orasului Groznii, intr-o demonstratie de forta.

‘Ne-am adunat pentru a ne apara statul si poporul nostru. Prin urmare, ne-am adunat inca o data pentru a arata ca vom sustine orice decizie a comandantului-sef [Vladimir Putin]. Nu il vom dezamagi. Vom urma orice ordin’, a declarat Kadirov la televiziunea de stat. A doua zi, Kadirov a anuntat pe Telegram ca elemente ale Garzii Nationale Ruse (Rosgvardiya) din Cecenia participa la razboi.

‘Declar oficial ca luptatorii ceceni care servesc pe calea primului presedinte al Republicii Cecene, erou al Rusiei, Akhmat-Khadzhi Kadirov [tatal lui Ramzan Kadirov], sunt cei care vor trece prin cele mai fierbinti locuri din Ucraina’, a spus el. Kadirov a publicat, de asemenea, un videoclip pe Telegram cu un soldat care ridica steagul Republicii Cecene cu chipul lui Akhmat Kadirov pe el, presupus a fi undeva in Ucraina.

Pentru Akhmed Gisaev, un activist cecen in exil care traieste in prezent in Norvegia, utilizarea soldatilor ceceni nu este semnificativa din punct de vedere militar, ci mai degraba un instrument de propaganda.

‘In timpul celor doua razboaie ruso-cecene, cecenii si-au asigurat o reputatie de luptatori curajosi si disperati, pe care propagandistii lui Putin o folosesc pentru a distruge moralul ucrainenilor, trimitand cu forta soldati ceceni din Rosgvardiya in Ucraina’, a declarat cecenul pentru Caucasus Media.

De asemenea, Gisaev a subliniat ca discutiile despre ‘kadirovski’ (un termen pentru a descrie fortele de securitate aflate sub comanda lui Ramzan Kadirov) in Ucraina sunt inselatoare.

In schimb, cecenii care lupta pentru Rusia in Ucraina au fost identificati ca fiind membri ai Garzii Nationale Ruse, o forta paramilitara de securitate interna care raporteaza direct presedintelui Putin.

‘Asa-numitii kadirovski, asupra carora se concentreaza toata atentia, nu au nicio experienta de lupta – sunt pur si simplu politisti plini de farmec si bine ingrijiti, care merg in cizme Prada si in niciun caz nu vor accepta sa-si murdareasca cizmele in noroiul de langa Kiev’, a spus el.

‘Adevaratii ceceni apara Ucraina’

De fapt, multi dintre cei care au ajutat la asigurarea reputatiei feroce a cecenilor in timpul primului (1994-1996) si celui de-al doilea (1999-2009) razboi cecen lupta acum nu pentru, ci impotriva Rusiei in Ucraina.

De la invazie, o avalansa de mesaje audio si video si de postari pe retelele de socializare au fost publicate de aceste grupuri care promit sprijin pentru lupta ucrainenilor.

La 27 februarie, Adam Osmaiev, comandantul batalionului Djohar Dudaev, a promis ca va ajuta Ucraina sa invinga.

‘Vreau sa le spun ucrainenilor ca adevaratii ceceni, astazi, apara Ucraina’, a declarat Osmayev. ‘Am luptat si vom continua sa luptam pentru Ucraina pana la sfarsit’.

‘Victoria va fi cu noi, cu voia lui Dumnezeu. Vom sarbatori victoria la Moscova, in Cecenia, in Crimeea si in Sevastopol. Cu voia lui Dumnezeu’.

Intr-o alta alocutiune din 28 februarie, Osmaiev a facut apel la cecenii care lupta in Garda Nationala Rusa sa schimbe tabara: ‘Pentru ca intreaga lume civilizata ajuta Ucraina. Prin urmare, ii indemn si eu sa treaca de partea Ucrainei, aici, chiar si printre personalul de comanda, generali, sunt oameni de nationalitate cecena, ei vor avea grija de voi. De asemenea, ii indemn pe toti rudele si prietenii acestor oameni sa isi ia copiii de aici cat mai curand posibil’.

‘In general, este de neconceput ca cecenii, care au fost supusi de mai multe ori unui genocid din partea Rusiei, sa lupte astazi de partea Rusiei – acest lucru este inacceptabil dupa orice, religios sau dupa orice concept’, a spus el.

Iar numarul lor ar putea fi in crestere. La 26 februarie, Akhmed Zakayev, care a ocupat functia de viceprim-ministru in guvernul din Ichkeria inainte de a conduce guvernul in exil timp de mai multi ani, a declarat ca cecenii din intreaga Europa sunt pregatiti sa mearga sa lupte pentru Ucraina.

‘Membrii Comitetului de stat pentru dezocuparea Ichkeriei au fost contactati de ceceni din mai multe tari europene care doresc sa mearga sa lupte pentru libertatea poporului ucrainean’, a declarat el.

Un purtator de cuvant al Adunarii Cecenilor din Europa a declarat, de asemenea, pentru OC Media, ca si ei au fost contactati de ceceni care doresc sa lupte pentru Ucraina. ‘Din pacate, noi nu ne ocupam de afaceri militare’, a spus acesta, adaugand ca au adunat asistenta umanitara si financiara pentru a fi trimisa in aceasta tara.

O sursa care are cunostinta despre acest subiect a declarat pentru OC Media ca astfel de voluntari nord-caucazieni nu se limiteaza la cei din Cecenia. ‘Toate tarile din Caucaz capturate de Rusia lupta acum aici – fie ca este vorba de ceceni, ingusi, daghestanieni, oseti’, a spus aceasta.

‘Patria lor este ocupata, dar ei nu au depus armele si continua sa reziste’.

Akhmed Gisaev, care a fost el insusi oficial in Ministerul de Interne din Ichkeria, spune ca motivatia pentru ceceni e clara: ‘Libertatea noastra este incalcata de Federatia Rusa si de conducerea criminala a Rusiei’, a declarat Gisaev. ‘Ei lupta pentru ca cecenii continua razboiul impotriva ocupantilor lor rusi, iar noi avem un singur dusman – acesta este Rusia. In Cecenia, in Ucraina – inamicul este Rusia’.

‘Totul in Ucraina este un deja vu pentru noi’

Din cauza regimului extrem de autoritar din Cecenia, dupa razboaiele cecene, chiar mai mult decat in alte regiuni ale Rusiei, masurarea opiniei publice este aproape imposibila. Cu toate acestea, reactiile online la cecenii care au luptat in razboi au fost aproape unanime.

Canalele Telegram, grupurile de socializare si chiar sectiunile de comentarii de sub articolele si videoclipurile produse de televiziunea de stat Groznii TV sunt pline de mesaje de mandrie fata de cecenii care lupta pentru Ucraina.

Chiar si fiica lui Ramzan Kadirov, Ayshat Kadirova, s-a pronuntat impotriva razboiului. ‘Prieteni, nimeni nu este fericit in legatura cu acest razboi. Haideti sa pastram o fata umana intr-o perioada atat de dificila’, a scris ea pe contul sau de Instagram.

In egala masura, a existat o condamnare pe scara larga a cecenilor care lupta de partea Rusiei. Atat de mare a fost forta opiniei publice, incat au fost raspandite o serie de mesaje de la mame ale membrilor ceceni din garda nationala rusa, in care acestea incearca sa justifice actiunile fiilor lor, argumentand ca acestia nu au avut de ales decat sa se inroleze pentru a-si hrani familiile.

O tema comuna in multe dintre mesajele online si, intr-adevar, din partea cecenilor care lupta pentru Ucraina, a fost furia ca cecenii sunt asociati cu actiunile Rusiei. ‘Noi [Cecenia] nu suntem implicati in asta. Nu ar trebui sa fim asociati cu acest lucru’, a declarat purtatorul de cuvant al Adunarii Cecenilor din Europa.

‘Acest [razboi] este impotriva tuturor principiilor morale, impotriva religiei noastre islamice, impotriva obiceiurilor noastre si impotriva relatiilor noastre de buna vecinatate cu ucrainenii, care au fost intotdeauna bune de zeci de ani. Atat in URSS, cat si dupa, am avut solidaritate intre popoarele care traiau in aceasta inchisoare a popoarelor, in acest imperiu. Si fiecare dintre noi a trecut prin genociduri, foamete si evacuari. Tot ceea ce vedem in Ucraina este un deja vu pentru noi. Am trecut de doua ori prin introducerea de trupe si bombardamente’, a spus el.

Raspunzand la sprijinul lui Kadirov pentru razboi, Akhmed Gisaev a declarat ca Kadirov ‘nu a fost alegerea poporului cecen’. ‘El este produsul ocupatiei rusesti din Cecenia si un instrument de ocupatie plantat cu forta sub acoperirea a 150.000 de soldati. Poporul cecen nu a avut de ales. El a fost plantat cu baionetele soldatilor rusi’, a declarat el.

La 2 martie, un apel al unui luptator cecen din Batalionul Sheikh Mansur a fost difuzat pe scara larga pe retelele de socializare. ‘Va jur in numele lui Dumnezeu ca cel putin 90% din populatia Ceceniei sustine poporul ucrainean – care este supus aceluiasi genocid ca si poporul meu – din toata inima si din tot sufletul’, a spus el.

‘La fel ca toti oamenii din lume, am auzit fraza ca Cecenia, impreuna cu Rusia si Belarus, a atacat Ucraina si incearca sa o ocupe’, a spus el.

‘In primul rand, vreau sa pun o intrebare tuturor oamenilor de pe pamant: ce popor din istoria omenirii a pierdut aproape jumatate din intreaga sa populatie in lupta pentru libertatea si independenta sa? Voi raspunde la aceasta intrebare pentru voi – acesta este poporul meu, poporul cecen’, a subliniat luptatorul cecen. coral