Miercuri, 24 februarie, Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației, a explicat pentru Europa Liberă că de 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, pentru că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevede regulile din școli în perioada redeschiderii acestora, prevede că este interzis schimbul de obiecte personale.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm nu care cumva să dați un mărțișor, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus Sorin Ion.

Totodată medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, a spus și el că ordinul comun trebuie să fie respectat de părinți și elevi.

Inspectorul școlar general din Brăila, Cătălin Canciu, a comunicat deja către școli că trebuie să fie respectat ordinul comun și în consecintă nu sunt permise aceste atenții printre elevi și profesori.

Ordinul este INTERPRETABIL… o spune chiar Ministrul Educației

Dacă trăiești în România deja sigur te-ai obișnuit cu acest lucru. Adică însuși Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sugerează că propriul ordin, dat în colaborare cu Ministerul Sănătății, este discutabil.

”Ministerul Educației nu vrea și nici nu poate să se implice în valoarea de simbol al unui mărțișor sau a unei flori și nici în includerea acelora la categoria obiectelor personale”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, însuși ministrul Educației, adică superiorul lui Sorin Ion.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc

Inspectul școlar general Marinela Marc, de la ISJ Cluj, a explicat pentru Cluj24 că legea nu prevede vreo interdicție expresă legată de aceste obiecte cu valoare de simbol, dacă e voie să primească profesorii și elevii o floare sau nu, ori un mărțișor.

Sigur că deja unii părinți adună bani pentru atenții ”și mai speciale”, cum ar fi bijuterii, poșete ș.a.m.d.

„Eu ca profesor niciodată n-am avut așteptări în această perioadă și nu încurajez pe cineva să aibă asemenea așteptări. Sigur că sunt părinți care pun presiune unii pe alții, dar nu ar trebui în anul 2021 să punem presiuni, nici în relația cu medicii, nici în relația cu profesorii. Dar nu poți nici să condamni un om dacă primește o floare. N-a fost vorba despre interdicții nici la începutul anului școlar. Trăim însă într-un context cultural, iar povestea mărțișorului ține de tradiția statului nostru. Sunt și multe ateliere școlare care desfășoară lucrări pe tema mărțișorului și nu le putem interzice”, a declarat Marinela Marc pentru Cluj24. coral