Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a anunțat că toate persoanele în izolare la domiciliu vor fi monitorizate de poliție. În plus, au fost găsite noi spații de carantină.

”Avem 905 persoane în izolare la domiciliu, 53 de persoane în carantină instituționalizată, zero cazuri pozitive. Avem patru pacienți pozitivi, din alte județe, după cum urmează: Maramureșul care este ameliorat, dar este încă pozitiv, pacienta din Mureș este ameliorată în acest moment, pacienta din Covasna are o stare generală bună și pacientul din Iași, carantinat la Satu Mare a ajuns la Cluj aseară, este asimptomatic, dar este confirmat pozitiv. Toți sunt internați pe secția de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj. În acest moment sunt ocupate patru saloane, din cele 12 disponibile pe această secție.

Avem astăzi în testare 70 de probe. Este capacitatea maximă a aparatului. Erau 114 venite, restul vor intra în testare mâine. Marea lor majoritate provin din centrele de carantină, în special din județele învecinate, pentru să suntem centru regional. 

În momentul de față am mai identificat spații suplimentare de carantinare, dacă va fi nevoie. Avem încă 64 de locuri disponibile, cu posibilitatea de extindere la încă 200 de locuri suplimentare, față de cele 197 pe care le avem.

Cei aflați în izolare la domiciliu sunt monitorizați extrem de riguros de către Poliție, Jandarmerie, Poliția Locală și medicii de familie. Dacă vom constata orice abatere vom aplica sancțiunile maxime, amendă de 20.000 de lei și dosar penal pentru încălcarea articolului privind zădărnicirea combaterii bolilor. Nu am avut situații de acest gen”, a declarat Mircea Abrudean.

”Vom efectua controale la restaurante, cluburi și alte tipuri de astfel de structuri, cu privire la respectarea hotărârii luate la nivel național cu privire la evenimentele organizate în spații închise cu mai puțin de 100 de participanți. Lucrul acesta se va întâmpla în weekend.

Referitor la stocurile de materiale sanitare pe care le avem la dispoziție, Spitalul Clinic Județean Cluj are acum stocuri pentru o perioadă de 4 luni de zile.

Pentru a ne pregăti pentru scenariile care se iau în calcul la nivel național, am decis să decongesionăm Clinica Medicală 1, care va fi pregătită pentru a prelua și sprijini Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, dacă va fi nevoie. Am identificat și paturi suplimentare de terapie intensivă.

În fața Clinicii Medicală 1, va fi un cort de triaj pentru pacienții care vin la UPU, pentru a decongestiona situația și a fi dirijați către alte spitale. Am avut ieri o întâlnire cu toți managerii de spitale din județ, pentru a prelua cazurile care nu trebuie să ajungă la Cluj-Napoca. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va fi dedicat numai cazurilor de coronavirus. Eliberăm doua secție și coborâm până când vom elibera tot spitalul dacă va fi nevoie”, a mai spus prefectul Clujului.

Sursa: stiridecluj.ro coral