O nouă etapă de relaxare a restricțiilor impuse în timpul epidemiei va intra în vigoare de la 1 iulie, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu.

Astfel, potrivit noilor prevederi, în spațiile deschise sau închise, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori până la 50% la sută din capacitatea spațiului în anumite condiții.

De asemenea, va fi acceptat un număr mai mare de participanți la concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale organizate afară.

„Se permite organizarea evenimentelor desfășurate în aer liber cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafețe de 1 metru pătrat pentru fiecare persoană. Persoanele trebuie să fie vaccinate și să poarte mască”, a precizat Florin Cîțu.

Totodată, vor putea fi mai multe persoane la evenimente private, nunți, botezuri, mese festive. Vor fi acceptate 150 de persoane în exterior și 100 în interior, și, în anumite condiții, se poate ajunge la 300 de persoane. Programul barurilor și restaurantelor va fi extins.

„Se permite un număr mai mare, 300 de persoane cu 2 metri pătrați pentru fiecare, și vaccinare. Tot la acest capitol, activitatea operatorilor economici este extinsă până la ora 2, deci 5 dimineața-2 dimineața. Activitatea din cluburi baruri și discoteci este permisă până la 70% din capacitate”, a explicat Florin Cîțu

Tot prin decizia de joi a fost eliminată limitarea la cazarea turiștilor.

Potrivit lui Raed Arafat, se va permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private organizate în interior, cum sunt nunţi şi botezuri, la maximum 300 de persoane, dacă ele sunt testate, dacă sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală.

De asemenea, şeful DSU a precizat că se va permite un număr mai mare de persoane la cursurile de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, la maxim 150 de persoane în interior şi maxim 200 de persoane în exterior.

Totodată, Arafat a menţionat că se va permite un număr mai mare de persoane la conferinţe – maxim 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi, în prezent fiind permis accesul a doar 100 de persoane.

O altă măsură anunţată de Raed Arafat este aceea că circulaţia persoanelor în grupuri de pietoni limitată la 10 persoane a fost eliminată în cadrul şedinţei de guvern, nemaiexistând limită la circulaţia persoanelor în grupuri pe stradă. coral