În Cluj, mai multe spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, a anunțat purtătorul de cuvânt al Institutului de Situații de Urgență Cluj.

Anul trecut, în luna noiembrie s-a constat că 21 de de secții ATI funcționează în spații sau clădiri care nu obținuseră autorizația de securitate la incendiu în momentul controlului. În momentul de față, 12 secții au primit autorizție ISU, însă au rămas 9 secții de ATI care funcționează fără autorizație.

Ce măsuri s-au luat pentru spitale?

Toate secțiile de ATI care nu au autorizație de incendiu au primit o amendă de 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei.

„Obținerea autorizației pentru securitate la incendiu se poate realiza doar după finalizarea recepției lucrărilor pentru care a fost obținut în prealabil avizul. Practic, aceste clădiri sunt în curs sau au început procesul pentru obținerea autorizației pentru securitate la incendiu. De asemenea, controalele privind apărarea împotriva incendiilor se fac anual pentru unitățile spitalicești, iar unele obiective au fost controlate anterior lunii noiembrie și au fost aplicate amenzi sau sancțiuni, iar prin planurile de măsuri întocmite ulterior au fost stabilite termene ce prevăd remedierea deficiențelor”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Ministrul Sănătății a fost înștiințat de secțiile ATI din Cluj care au funcționat fără autorizație, iar inspectorii desfășoară activități pentru a remedia situația pentru cele 9 secții de ATI care funcționează fără autorizație de incendiu.

„Situația amenzilor aplicate recent unităților spitalicești o voi solicita inspectoriilor de prevenire în zilele următoare. Toate deficiențele constatate pe timpul controalelor, efectuate împreună cu inspectorii DSP, au fost transmise atât Ministerului Sănătății cât și autorităților locale în administrarea cărora funcționează obiectivele respective. Inspectorii de prevenire au acordat asistență tehnică de specialitate atât pe timpul controalelor cât și ulterior desfășurării acestora pentru remedierea situației existente”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

De ce funcționează spitalele fără autorizația la incendiu

Securitatea la incendiu este a doua cerință de calitate stabilită în mod unitar la nivelul Uniunii Europene pe care trebuie să le îndeplinească construcțiile. Avizul de securitate la incendiu trebuie solicitat, potrivit legislației, și obținut înainte de începerea lucrărilor de construcții și sau a schimbării destinației clădirii. 

Autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Autorizația conferă deținătorilor de construcții, instalații, etc, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu. Autorizația trebuie solicitată după admiterea reep

Iei la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii. Obligația solicitării și obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiției. 

Avizul sau autorizația de securitate la incendiu trebuie obținute atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi. Pentru unitățile sanitare, obligația de a prezenta aviz sau autorizație de securitate la incendiu a fost impusă începând cu anul 1992.

Trebuie subliniat faptul că emiterea autorizației de securitate la incendiu nu înseamnă eliminarea probabilității izbucnirii unui incendiu. 

Motivele pentru care o instituție medicală ajunge să funcționeze fără autorizație privind securitatea la incendiu sunt diverse și pot include nesolicitarea de către beneficiari a acestui act de autoritate, pierderea documentațiilor tehnice și lipsa fondurilor necesare întocmirii uneia noi, nealocarea fondurilor necesare conformării construcției la cerințele reglementărilor tehnice în vigoare, având în vedere și faptul că fondul construit este foarte vechi.

Cel mai des întâlnit motiv pentru funcționarea unei clădiri sanitare fără autorizație de securitate la incendiu este alocarea de fonduri pentru modernizarea doar a unei secții sau a unui nivel al construcției. Un alt motiv al problemei amintite este calitatea slabă a documentațiilor întocmite în vedere obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu.

Spitalele Comunismului nu necesită autorizație

Există numeroase spitale din județul Cluj care au fost construite pe vremea comunismului sub STAS. Un program prin care mai multe clădiri au fost construite după același plan și, în cazul spitalelor, au fost special concepute cu anumite criteri în caz de cutremur sau incendii. 

Datorită faptului ca ele au fost construite deja cu toate condițiile îndeplinite în cazul unui incendiu, acestea nu necesită aprobarea ISU. Dacă, la un moment dat, se vor face anumite modificări la aceste spitale, atunci ele vor trebui sa depună cerere pentru primirea autorizației de incendiu. Doua exemple de acest tip de spitale sunt Spitalul Gherla de Pediatrie și Spitalul Huedin. 

În anul 1992 a intrat în vigoare necesitatea instituțiilor de a avea autorizația de incendiu. Dacă atunci ar fi oprit spitalele până la reglementarea situației, atunci ar fi blocat complet majoritatea spitalelor. Acest lucru nu a fost posibil deoarece lumea avea nevoie de sistemul sanitar. Totuși, ISU nu avea puterea de a închide anumite clădiri cu risc ridicat până în 2015, după tragedia de la Colectiv. Însă nu pot închide spitalele pentru că nu au această putere, ei pot închide doar instituții de cultură și turism. 

Cine e vinovat în cazul unui incendiu? 

Nu există un vinovat universal în aceste cazuri. Tragediile de tipul incendiilor din spitale necesită o anchetă detaliată. Trebuie aflată sursa izbucnirii focului, după trebuie verificată organigrama spitalului pentru a vedea cine era responsabil pe acea secție și/sau clădire. Un proces îndelungat, greoi și pare probabil nu o să ajungă nicăieri, în cele mai multe cazuri. De obicei, cel mai mare vinovat după oficiali este infrastructura veche.  coral