Guvernul va modifica în ședința de luni hotărârea privind starea de alertă, astfel încât să permită deschiderea restaurantelor la interior și a teatrelor și cinematografelor începând de marți, 1 septembrie. După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, fiecare minister implicat va trebui să emită, tot luni, ordine privind măsurile specifice care trebuie impuse pentru fiecare situație în parte: reguli pentru restaurante, reguli pentru teatre etc. Guvernul impune și o limită de cazuri de coronavirus la nivel de județ, care, odată depășită, poate duce la închiderea restaurantelor.

CITEȘTE ȘI:

Din 1 septembrie se deschid restaurantele și cinematografele. Este Clujul pregătit?

„Azi trebuie să adoptăm hotărârea de guvern pentru modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă, pentru a putea deschide restaurantele de la 1 septembrie. Imediat după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, fiecare minister implicat va trebui să emită, tot azi, ordinul cu măsurile care trebuie respectate”, a declarat premierul Ludovic Orban luni dimineață, la începutul ședinței de guvern. 

El a precizat că ministerele vor emite ordine cu normele specifice care vor fi impuse pentru funcționarea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor.

De asemenea, premierul a adăugat că va exista o limită de cazuri de coronavirus, de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, care, dacă va fi depășită la nivel județean, restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide. Totuși, se lasă la latitudinea comitetelor județene pentru situații de urgență să permită funcționarea restaurantelor într-o localitate unde incidența cazurilor de coronavirus este sub limita de 1,5/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, chiar dacă la nivel județean acest prag este depășit sau, invers, să închidă activitățile într-o localitate unde pragul este depășit, chiar dacă județul în ansamblu este sub prag. 

„Am inclus un prag privind nivelul de răspândire a virusului la nivel județean, de 1,5 la 1.000 de locuitor în ultimele 14 zile. Am lăsat la nivelul fiecărui comitet județean pentru situații de urgență să aibă posibilitatea să restricționeze activitatea într-o zonă, chiar dacă la nivel de județ indicele nu este depășit”, a exemplificat premierul.

El a mai spus că aceste reguli trebuie comunicate, iar reprezentanții acestor industrii trebuie să le respecte, pentru a nu pereclita sănătatea clienților și a spectatorilor.

„Va trebui să comunicăm aceste reguli. Va trebui să avem discuții foarte clare cu reprezentanții industriei ospitalității, ca să respectă masuile, să nu existe consecințe pentru clienții lor”, a afirmat Ludovic Orban.

coral