Localnici din Belarus au prezentat, pentru jurnalistii de la Europa Libera, detalii ale modului in care se desfasoara exercitiile comune dintre militarii veniti din Rusia si cei din tara lor.

„Am vazut cu ochii mei miscarea vehiculelor militare cu senile pe strazile orasului”, a declarat un locuitor al orasului belarus Khoiniki, situat in coltul de sud-est al tarii, nu departe de granita cu Ucraina, cand a fost intrebat despre prezenta fortelor ruse in tara sa pentru exercitii militare comune.

„Soldatii s-au instalat in padurile din jur. Ei beau foarte mult si isi vand o gramada de motorina. Ei locuiesc in corturi”, a adaugat localnicul, care a cerut sa nu fie identificat.

Primele trupe rusesti au inceput sa soseasca in Belarus pentru exercitiile Union Determination-2022 la 18 ianuarie. Manevrele, un exercitiu de 10 zile care se va incheia la 20 februarie si care implica aproximativ 30.000 de soldati rusi si aproape intreaga armata belarusa, au loc intr-un moment in care Rusia a masat mijloace militare in jurul Ucrainei si in regiunea ucraineana ocupata Crimeea, starnind temeri privind o noua invazie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat exercitiile din Belarus drept „cea mai mare desfasurare rusa acolo de la Razboiul Rece incoace”.

coral