In plina pandemie cand lumea este panicata de contactul uman de teama noului coronavirus, o echipa de medici face imposibilul. O fetita infectata cu Covid-19 a fost operata de o echipa de chirurgi din Constanta. Operatia a fost un succes si este primul astfel de eveniment din tara.
Fetita infectata cu Covid-19 a fost operata cu succes de o echipa de chirurgi din Constanta

Echipa de medici din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta da intregii tari o lectie de daruire, profesionalism si mai ales curaj. Acestia au efectuat prima interventie chirurgicala pe un pacient infectat cu noul virus, Covid-19.

O fetita de aproximativ 7 ani din Constanta a ajuns la spital cu dureri abdominale si a fost examinata in conditii de maxima siguranta. Dupa discutiile cu familia care a informat medicii ca au calatorit in strainatate si o radiografie pulmonara care prezenta modificari, fetita a fost testata pentru Covid-19. Analizele au confirmat medicilor teoria infectarii cu virusul Covid-19.

Diagnostic ce putea fi fatal

Investigatiile suplimentare au relevat faptul ca diagnosticul fetitei era de apendicita acuta gangrenoasa perforata ce trebuia operata in cel mai scurt timp. Pericolul care o pandea pe fetita era decesul, asa ca medicii si asistentii au luat decizia de a opera. Echipa de interventie coordonata de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache a intrat in sala de operatie pentru a salva copilul.

Situatia a fost cu atat mai dificila cu cat virusul Covid-19 era prezent si putea infecta echipa de medici. Interventia chirurgicala s-a realizat contracronometru respectand conditiile sporite de siguranta cu echipamentele de protectie.

Dr. Florin Daniel Enache – chirurg pediatru Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a declarat:

“In momentul in care am fost sunat de conducerea spitalului, ma pregateam sa iau pranzul cu familia. I-am spus sotiei sa nu ma mai astepte, i-am spus ca voi opera un copil infectat cu COVID-19. A inceput sa planga. As minti daca as spune ca nu m-am temut. S-a intamplat totul pe repede inainte, nu ne-am gandit decat ca trebuie sa salvam viata copilului. Cel mai greu a fost sa operam cu acel combinezon impermeabil in care transpiri din toti porii.  

Pe langa echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de manusi, 3 randuri de halate sterile, cate doua masti,  papuci de sala, cate doua randuri de sosoni sterili si unii dintre cei din echipa au simtit nevoia sa se protejeze suplimentar si pe langa acesti sosoni, si- au acoperit picioarele si cu saci din plastic.
    Nu puteam sa respir, transpiram din toti porii, mainile imi transpirau si erau foarte reci, nu imi mai simteam degetele. Am fost nevoit sa iau o pauza de cateva secunde pentru ca nu mai puteam sa suturez operatia. Interventia a durat 40 de minute si am luat pauze de cateva secunde la fiecare 10 minute pentru ca simteam ca ma sufoc.

Ma bucur ca impreuna cu colegii mei am facut totul ca la carte si am reusit sa evitam un scenariu sumbru si le multumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipa problema sa nu o operam.

Primul lucru pe care l-am facut cand am iesit din operatie a fost sa intru in dus. M-am spalat si dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cat a durat operatia. Pare exagerat dar asa am fost sfatuiti sa facem. M-am imbracat apoi cu echipament curat si mi-am sunat familia. M-am gandit initial sa nu merg acasa, dar dupa discutiile cu specialistii care s-au asigurat ca ne luam toate masurile de siguranta in timpul interventiei, am hotarat sa merg totusi acasa. Copiii mei ma asteptau cu nerabdare. De fiecare data cand intru pe usa, ma spal si ma dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi ii iau in brate.”

Final fericit

Fetita a fost operata in data de 28 martie. Dupa o saptamana petrecuta in spital, testul pentru coronavirus a iesit negativ. A fost externata din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta unde s-a recuperat dupa operatie.

Operatia s-a desfasurat intr-un salon special amenajat pentru un astfel de caz. Fetita inca se afla in izolare acasa, alaturi de parintii sai. coral