În ciuda faptului că pandemia a fost umbrită de războiul declanșat în Ucraina, virusul nu a dispărut, ba chiar continuă să afecteze mii de români. Autoritățile trag semnale de alarmă privind trendul ascendent al infectărilor, după o perioada în care acesta stagnase. În cursul zilei de marți, ministrul Sănătății a explicat care este situația pandemiei în România și ce trebuie să știe românii despre eventualele restricții care s-ar putea introduce.

„Toată lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia”

România s-a relaxat total, puțini fiind cetățenii care aleg să se protejeze în spațiile închise, acolo unde pericolul infectării rămâne ridicat. În cursul zilei de marți, autoritățile au raportat 5.140 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 42.939 de teste rapide și PCR. De asemenea, au fost înregistrate 52 decese. În acest moment, în secțiile ATI sunt internate 443 de persoane.

În cursul serii de marți, Alexandru Rafila a explicat că situația cazurilor Covid-19 poate fi observată de toată lumea, inclusiv în ceea ce privește evoluția cazurilor, care este în creștere față de perioada anterioară. Ministrul Sănătății a dezvăluit că reintroducerea unor noi restricții nu ține de competența Ministerului, însă recomandările privind prevenția și respectarea regulilor o poate face această instituție.

„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toată lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia.

Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (…)”, a transmis Alexandru Rafila.

„Toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut”

Alexandru Rafila își exprimă regretul față de eliminarea oricăror restricții, însă face apel la cetățeni să acționeze cu responsabilitate. Acesta crede că există șanse mai mari ca anumite reguli să fie respectate din proprie inițiativă, decât să fie impuse de stat.

„Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus ministrul Sănătăţii la România TV.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă restricțiile ar putea fi introduse, în contextul în care trendul ascendent ar continua. Medicul nu a oferit un răspuns clar, însă a transmis că o elimimare treptată a restricțiilor ar fi putut ține sub control infectările.

„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea.

Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (…) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a concluzionat Rafila. coral