Premierul Ludovic Orban a precizat că masca devine obligatorie în toate județele cu rata de infectare de peste 1,5 la mie. Șeful Executivului consideră că aceasta este cea mai eficientă măsură pentru stoparea răspândirii noului coronavirus. Drept urmare, cel mai probabil joi, urmează să fie adoptată această măsură.

Primul ministru al Românie a anunțat că va propune adoptarea unei măsuri privind obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice exterioare, nu doar în județele cu rata de infectare de 3 la mie cum este în prezent, ci de la o rată de infectare de 1,5 la mie.

Consider că aceasta este cea mai eficientă măsură pentru stoparea răspândirii noului coronavirus”, le-a declarat premierul jurnaliștilor.

Masca devine obligatorie în toate județele

Premierul Ludovic Orban a anunțat că se va discuta în Comitetul Național pentru Situații de Urgență propunerea ca masca de protecție să fie obligatorie în toate spațiile deschise în județele cu rata de infectare de 1,5 la mie. Astfel, Guvernul va adopta decizia cel mai probabil în ședința de joi, după întoarcerea lui Ludovic Orban din vizita programată în Israel.

Portul măștii reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție împotriva virusului. Este o măsură care până acum nu ni s-a părut suficient de bine justificată. Acum ni s-a părut că este utilă coborârea pragului până la 1,5, a precizat Ludovic Orban.

Angajații își vor schimba programul de lucru

Premierul Ludovic Orban a precizat că a transmis „câteva mesaje simple” la videoconferința cu prefecții și cu directorii instituțiilor inplicate în lupta anti-COVID. Printre acestea se numără necesitatea întăririi DSP-urilor la nivel local, pregătirea de noi paturi la ATI, dar și finalizarea mai rapidă a anchetelor epidemiologice, astfel încât în maxim 24 de ore să se poată trece la izolarea contacților.

Premierul a cerut masuri mai ferme în instituirea carantinei, acolo unde rata este de peste 3 la mie și a spus că accentul trebuie pus pe telemuncă și munca la domiciliu.

Am solicitat prefecților și șefilor de ITP-uri să discute cu marii angajatori ca aceștia să dispună la decalarea programului angajaților, de la orele 8, 9, 10, astfel încât fluxurile pe mijloacele de transport să se facă la mai multe intervale orare. Este necesar acest program de lucru diferențiat pentru diferite categorii de angajați”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a solicitat, în plus, controale pe transportul intrajudețean și inter-județean, spunând „avem semnale că nu se respectă strict măsurile legale”. Așadar, în curând, masca devine obligatorie în toate județele care au o rată de infectare de cel puțin 1,5 la mie. coral