Mulți dintre cei care ajung în stare gravă la secțiile de Terapie Intensivă continuă să nu creadă în existența virusului, deșii starea lor de sănătate este în grav pericol. Anunțul a fost făcut de către medicul clujean Paul Oargă, medic rezident la Terapie Intensivă.

„Din păcate, sunt mulţi pacienţi internaţi pe Terapie Intensivă, conştienţi, care refuză să creadă în virus şi zic că oricum nu s-ar vaccina. Sunt pe patul de spital, le e greu să respire, au masca de oxigen pe faţă şi ne zic că nu ne cred”,arată acesta.

Un coleg i-a povestit despre o doamnă care nu putea respira şi după ce, cu greu, a acceptat masca de oxigen, a început să se simtă mai bine a fost întrebată:

„No, acuma dacă aţi ajuns aici şi aşa, nu credeţi în virusul ăsta, totuşi?” „Nu prea”, a răspuns ea. „E incredibil, e o palmă peste faţa noastră, a celor care suntem acolo şi îi tratăm, dar nu avem parte de încrederea lor. Încrederea este un lucru foarte important atunci când tratezi un pacient, pentru că avem nevoie ca ei să coopereze”, mai spune Paul Oargă.

Rezidentul povesteşte că se loveşte zilnic de pacienţi care cred cu tărie că oxigenul este toxic, că masca te sufocă, virusul nu există şi vaccinarea e pericol de moarte.

„Atunci, trebuie să explicăm mult, mult, mult mai atent acest lucruri şi oricum există o barieră în a explica unui pacient care crede cu tărie că virusul nu există. Ne lovim şi de reticenţa acestuia, care, deşi este la Terapie Intensivă, refuză să creadă. Când am început să văd din ce în ce mai mulţi astfel de pacienţi, mi-am dat seama că nu au efect campaniile acestea de vaccinare şi că ar fi nevoie de o altă abordare. M-am gândit mult la asta. Astfel, am ajuns să postez aceste clipuri, pentru ca să poată vedea fiecare ceea ce se întâmplă în realitate”, explică medicul.

coral