Zece pacienți bolnavi de COVID-19 și intubați au decedat în urma unui incendiu violent care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Mai multe persoane se află în stare gravă.

Flăcările puternice au mistuit complet un salon în care se aflau 8 pacienţi ATI, în timp ce alte 8 persoane aflate la secţia de terapie intensivă au fost salvate miraculos de medicul de gardă. Din păcate, ulterior 2 din pacienţii scoşi din flăcări aveau să moară la Unitatea de Prmiri Urgenţă.

Conform primelor speculaţii, incendiul se pare că ar fi pornit din cauza faptului că instalaţia electrică a fost supraîncărcată. Incendiul a fost extrem de puternic, paturile fiind efective topite. În camerele ATI se aflau şi mai multe tuburi cu Oxigen care au alimentat flăcările suplimentar.

Potrivit lui Lucian Micu, managerul spitalului, Cătălin Denciu, medicul de gardă, a suferit arsuri pe 40% din corp, în timp ce încerca să salveze cât mai mulți pacienți. 10 bolnavi de Covid din cei 16 internați la terapie intensivă la Piatra Neamț și-au pierdut viața în incendiu.

„Din dorința lui (a medicului de gardă-n.n.) de a salva cât mai multe vieți, acesta a suferit arsuri pe 40 la sută din corp, iar o asistentă a suferit arsuri de gradul întâi pe mâini”, a spus managerul unității sanitare. 

”El are arsuri de 40%, în zona inferioară a corpului”, a declarat un medic de la Terapie Intensivă pentru Libertatea. 

Potrivit sursei citate, Denciu face parte dintr-o familie de doctori, soția sa este medic ginecolog și au doi copii. 

Și un alt medic ATI, Pavel Borș, a fost rănit.

Acesta ”a suferit arsuri doar în zona mâinilor și e posibil să-și fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei”. ”Ambii medici trăiesc și nici unul nu necesită acum intubare”, a mai declarat același doctor ziarului Libertatea.

Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț a fost transferat duminică, la Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.

MApN anunță că transferul pacientului s-a realizat cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian duminică dimineață.

Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical.

  coral