Un cuplu care împărțea aceeași mască de oxigen este imaginea care i-a rămas în minte medicului Amin Zahra, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. El le transmite celor încă nevaccinați și netestați că dacă vor să vadă iadul, trebuie să meargă în UPU. 

"Dacă nu știți cum arată iadul, mergeți în UPU și o să-l vedeți! După garda de ieri (luni – n.r.), am rămas cu o amintire pe care nu am cum să o uit prea curând… Este imaginea unui cuplu aflat în UPU, care împărțea aceeași mască de oxigen”, spune dr. Amin Zahra, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Medicul afirmă că în UPU totul este blocat și în jur se văd doar măști și butelii de oxigen.

„Dacă prin tot haosul acela reușești să ai contact vizual cu un coleg, tot ce poți să citești în ochii lui este, pe lângă oboseală tot mai accentuată, neputința!!! Încă nu este târziu să ne dați și voi o mână de ajutor!!!”, spune medicul.

Aceasta le spune celor care încă nu sunt testați sau vaccinați, care țin la sănătatea lor și vor să scape din acest iad, că au două variante: „Îți faci un test rapid sau PCR și te asiguri că nu ai simptome, că ești negativ. Îți faci și o programare la un centru de vaccinare și încerci să intri în contact cu cât mai puține persoane, până îți faci vaccinul, chiar și după! România, trezește-te!”.

România este noua Lombardia

România este în scenariul în care anul trecut era regiunea Lombardia, regiunea din Italia, a spus președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu Ghoerghiță.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat cât de departe este România de acum, cu mii de cazuri de COVID-19 zilnice și mii de pacienți care așteaptă în ambulanțe sau în UPU un pat de terapie intensivă. El a spus că România e deja acolo.

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu (în care anul trecut era Italia – n.r.). Este cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgență sunt asaltate. Sunt copleșite în momentul de față de pacienți diagnosticați cu COVID-19, lăsând de o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi și care generează victime care au nevoie de asistență medicală”, a spus Gheorghiță.

Acesta afirmă că situația este „extrem de complicată”, pentru că valul 4 este foarte agresiv. Președintele CNCAV, colonel dr. Valeriu Gheorghiță, s-a vaccinat, joi, cu doza 3 de vaccin la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, din Capitală.

Medic român, despre solicitarea României de ajutor de la UE: "Rușinos!"

 

Medicul Octavian Jurma consideră că solicitarea României privind ajutorul Uniunii Europene în timpul crizei COVID este un demers rușinos deoarece autoritățile române au refuzat să ia măsuri dure. Este la fel ca atunci când ajutăm un cerșetor adult și sănătos, spune specialistul.

Epidemiologul Octavian Jurma îi critică pe politicieni deoarece au ales „să suspende spitalele pentru 30 de zile și nu cârciumile” și spune că în lipsa unor măsuri dure situația se va agrava.

De aceea, este rușinos să cerem ajutorul partenerilor din UE, consideră specialistul român.

„E rușinos [și vor evita] să cerem ajutorul europenilor care se află într-o situație atât de bună tocmai pentru europenii au făcut exact ce refuzăm noi să facem și au stat luni de zile într-o carantină inimaginabilă la noi și s-au vaccinat într-un număr inimaginabil pentru noi. Ei au plătit prețul pe care noi refuzăm să îl plătim în continuare dar nu ne rușinăm să pretindem că facem ce fac ei și deci merităm ce merită ei. E că și cum greci ne-ar fi chemat în ajutor doar să le tratăm arșii, nu să le stingem incendiul”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Specialistul mai consideră că românii vor fi ajutați de UE așa cum este ajutat un "cerșetor adult și sănătos".

„Europenii însă își vor înfrânge dezgustul și ne vor ajuta exact cum ajutăm și noi un cerșetor adult și sănătos, care evident ar putea să muncească, dar umanismul te împiedică să treci mai departe pentru că vezi că are un copil în brațe cu care te șantajează emoțional. Cel mai util gest de umanism în acest moment ar fi să procedăm că britanicii în 1939 și să îi rugăm să ne adăpostească copiii în școlile și familiile lor până când trece urgia în România. Noi, adulții, trebuie să rămânem în mijlocul focului și să plătim solidar prețul prea mare pentru marea relaxare”, a tras concluzia Octavian Jurma.

România cere ajutorul Uniunii Europene pentru achiziționarea Tocilizumabum, un medicament folosit de bolnavii COVID 19. Solicitarea statului român privind activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene apare după ce compania care produce medicamentul a anunțat că nu poate respecta contractul.

coral