Doctorul Răzvan Nichițelea, 43 de ani, practică în Värnamo și se declară dezamăgit de faptul că atât viața românilor din țară, cât și imaginea proiectată afară sunt sever afectate de deciziile luate de autorități în plan pandemic și politic. 

Răzvan Nichițelea este unul din zecile de mii de doctori români plecați și unul dintre cei mulți care susțin că motivul, generic, constă în compromisurile eterne solicitate de sistemul medical românesc. Nichițelea locuiește și muncește de 12 ani într-un spital din Värnamo, un orășel de 19.000 de locuitori din sudul Suediei. Echivalentul din România, ca populație, sunt localitățile Moreni sau Comănești.

„Dacă ascunzi o infecție nosocomială aici, poți să faci pușcărie”, „Nu există pacientul doctorului, există pacientul spitalului” și „În Suedia, pacienții nu vin la un anumit doctor, ci la spital. Nu există să ceri să naști cu un doctor”, a punctat Nichițelea diferențele dintre sistemul medical românesc și cel scandinav, într-un interviu acordat pentru Libertatea înainte de pandemie. 

Doctorul obstetrician-ginecolog, în vârstă de 43 de ani, a mărturisit că a mers de fiecare dată să voteze pentru România, fie că e vorba de alegeri europarlamentare, prezidențiale sau parlamentare. „Am mers cu mașina 800 de kilometri ca să-l votez pe Klaus Iohannis”, a spus Răzvan Nichițelea acum doi ani. 

Acum nu mai e convins că a procedat bine. „După ultimele evoluții din România, cred că mai bine îmi cumpăram bere de banii cheltuiți pe benzină ca să ajung la centrul de votare. Totul pare o glumă proastă și în fiecare zi îmi spun că mai rău de atât nu se poate. Aștept parcă pe cineva să-mi spună că totul e o păcăleală de 1 aprilie!”. 

„Nu am mai avut pacienți COVID în secția ATI din luna mai”

„Nu mai este cazul să ne ascundem după cuvinte frumoase. România se vede urât acum. Se văd multe morți care ar fi putut fi evitate, se vede lipsa unei minime strategii în modul de abordare a crizei sanitare, a campaniei de vaccinare. Totul e aplicat într-un mod haotic”.  Este imposibil, spune medicul, să nu faci comparație între ce se întâmplă în România și ce se întâmplă în Suedia. 

„În spitalul în care lucrez, din 100 de angajați, doar unul singur nu e vaccinat. Nu am mai avut pacienți COVID în secția ATI din luna mai. Doar câțiva pacienți internați cu forme medii. Cred că acum sunt 30 de pacienți cu forme severe în toată țara. Populația e imunizată în proporție de peste 80%, iar categoriile vulnerabile, peste 65 de ani și bolnavii cronici, peste 95%. În România sunt mii de morți și puțini vaccinați. E ireal”. 

El consideră că aceia care sunt indeciși să se vaccineze nu primesc informațiile de care au nevoie. Indecișii ar merita explicații detaliate și convingătoare. „Pe ei trebuie insistat, căci pe antivacciniști oricum nu-i poți convinge, indiferent ce le spui. Sunt și în Suedia, dar aici sunt marginalizați”. „Dacă un copil are simptome de boală, părinții nu-l trimit la cursuri” El mărturisește că, vaccinat fiind, s-a infectat cu COVID. „Am avut corona, dar s-a manifestat ca o răceală, două, trei zile am avut simptome ușoare și atât. Asta pentru că m-am vaccinat”. Cât privește modul în care este gestionată criza sanitară în România, medicul Nichițelea spune că răul cel mai mare este lipsa de încredere a populației în autorități.

„În Suedia nu au existat restricții, dar toată lumea este responsabilă și respectă tot ce i se cere. Dacă acum se anunță că se trece la doza 4 de vaccin, populația nu se va opune. Școlile sunt deschise, nu se face nicio testare, dar dacă un copil are simptome de boală, părinții nu-l trimit la cursuri, ci se carantinează toată familia acasă. Nimeni nu-și permite să procedeze altfel”, conform adevarul.ro
 

  coral