Mai întâi La Niña, iar acum „Cold Blob” sau, mai simplu spus, „Atlantic blob”. Și dacă în primul caz răcirea apelor ecuatoriale din zona est-centrală a Pacificului, supus fenomenului ciclic ENSO ar putea da peste cap toamna, al doilea fenomen ar putea avea repercusiuni grave asupra sezonului de iarnă.

Vom avea aşadar o iarnă rece și plină cu zăpadă? Imposibil de știut acum, cu câteva luni înainte, însă cu siguranță există o corelație, deoarece acest fenomen încetinește curentul Golfului, fluxul temperat care atenuează iernile din Europa de Vest.

Și este surprinzător faptul că, în timp ce întreaga planetă se încălzește, această parte a Oceanului Atlantic de Nord, se răceşte, potrivit unui articol publica de ziarul La Stampa.

„Acest fenomen – explică meteorologul Daniele Cat Berro – este posibil datorită topirii calotelor groenlandeze și a insulelor canadiene”. În esență, fuziunea determină pătrunderea de apă dulce și, prin urmare, mai puțin sărată, direct în ocean, modificând circulația termohalină.

Și revista Nature publică un articol legat de această situație. ”În ciuda încălzirii globale, a fost observată o răcire a unei regiuni din Oceanul Atlantic de Nord, fenomen cunoscut sub numele de gaura de încălzire”, iar detalii importante sunt prezentate în rezumatul articolului, disponibil pentru public.

Efectele încă trebuie demonstrate, însă realitatea este că circulația se schimbă, iar dacă această tendință ar continua în următorii câțiva ani, ar putea avea repersursiunii importante asupra climei europene. Pe scurt, Vechiul Continent s-ar putea confrunta cu ierni mai aspre cu foarte multă zăpadă.

coral